Nederland

Levenseindekliniek alweer op de vingers getikt

19 januari 2015 12:02 Aangepast: 19 januari 2015 12:38

De Levenseindekliniek in Den Haag is voor de derde keer in een jaar tijd op de vingers getikt. Deze keer gaat het om euthanasie op een vrouw die leed aan een ernstige vorm van oorsuizen.

Volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) had de vrouw ook psychiatrisch onderzocht moeten worden voor haar leven werd beëindigd. Dat is niet gebeurd. 

De kliniek verbaast zich over dat oordeel. "De psychiater van de Levenseindekliniek had uitgesloten dat een psychiatrische aandoening aan het euthanasieverzoek ten grondslag lag", staat in een verklaring van de kliniek. De kliniek vond daarom dat verder onderzoek niet nodig was.

ZIE OOK: Artsen onder druk gezet om euthanasie 

Volgens de kliniek was haar lijden ondraaglijk en uitzichtloos. De patiënte had niet alleen last van oorsuizen, maar leed ook aan overgevoeligheid voor omgevingsgeluiden. Ze had daardoor constant veel pijn.

De toetsingscommissie vindt dat de aandoeningen van de vrouw inderdaad ernstig genoeg waren om voor euthanasie in aanmerking te komen. Toch had ze psychiatrisch onderzocht moeten worden, vanwege haar 'psychische kwetsbaarheid'. De vrouw heeft op jonge leeftijd namelijk anorexia gehad. 

Derde keer
Het is de derde keer in een jaar tijd dat de kliniek is berispt. Het gaat om twee gevallen van euthanasie, in 2013 en een in 2014. 

De zaak van de vrouw met oorsuizen is doorgestuurd naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie (OM). Die moeten beoordelen of het nodig is om maatregelen te treffen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore