Opmerkelijk

Te koop: mokken met foto's van misschien wel jouw kind

19 januari 2015 16:27 Aangepast: 19 januari 2015 18:31
Beeld © koppie-koppie.biz

Een mok met een foto van andermans kinderen: vanaf vandaag worden die te koop aangeboden via een webshop. Alleen weten de ouders van die kinderen in kwestie van niets.

Het gaat om de actie 'Koppie Koppie' van ontwerper Yuri Veerman en journalist Dimitri Tokmetzis. Veerman en Tokmetzis hebben de foto’s van de kinderen van Flickr gehaald.

ZIE OOK: Wie beschermt de privacy van onze kinderen? 

Het lijkt niet oké om mokken met foto’s van andermans kinderen te verkopen, maar het mag wel gewoon. "Volgens de wet doen we niets verkeerd. De fotografen hebben hun werk zelf beschikbaar gesteld op Flickr onder een creative commons licentie die commercieel hergebruik toestaat", is op de site te lezen. 

"We mogen dus met deze foto’s doen wat we willen." De fotografen hebben zelf toestemming gegeven dat de kiekjes van hun kinderen overal voor gebruikt mogen worden. Je kunt op Flickr namelijk verschillende licenties aan je foto’s koppelen. Je kunt er ook voor kiezen dat de foto’s helemaal niet hergebruikt mogen worden, of alleen voor niet-commercieel gebruik.

ZIE OOK: Privacyschending: laatste waarschuwing voor Google 

De bedenkers geven op de site toe dat het inderdaad om een grap gaat, maar wel een met een serieuze boodschap. Ze willen dat mensen meer bewust worden van wat ze delen en wat anderen met die foto’s en berichten kunnen doen. Veerman en Tokmetzis gaan er niet vanuit dat mensen mokken gaan bestellen, maar als dat wel zo is doneren ze de opbrengst aan een goed doel.

Boze reacties
De bedenkers hebben al verschillende boze reacties gehad, meldt De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Een aantal ouders heeft zich gemeld met de vraag of de verkoop van de mokken gestopt kan worden.

Veerman en Tokmetzis schrijven op hun site dat ze mokken op verzoek 'binnen twee weken' uit de webshop zullen halen. Ze vragen ouders wel om dan de licentie van de foto’s op Flickr te veranderen.

RTL Nieuws
`