Aanval Hezbollah op Israël

Hezbollah beschiet Israël: escalatie dreigt

28 januari 2015 11:29 Aangepast: 28 januari 2015 12:06
Beeld © AFP

In het noorden van Israël zijn zeker vier Israëlische soldaten gewond geraakt door een antitankgranaat. Waarschijnlijk zijn er ook doden gevallen. Hezbollah in Libanon is verantwoordelijk voor de aanval. Israël heeft de aanval intussen beantwoord met artillerievuur.

Het is al het zoveelste incident in een paar dagen. Gisteren en vannacht werd Israël onder vuur genomen door raketten en mortieren uit Syrië, ook afgevuurd door Hezbollah. De Libanese beweging vecht in Syrië aan de kant van het regime van President Assad. Israël heeft op zijn beurt stellingen van Hezbollah stevig onder vuur genomen.

Situatie kan escaleren
Deze ronde van gewelddadige incidenten aan de noordgrens van Israël begon vorige week. Toen liquideerde Israël met een drone-aanval een belangrijke Hezbollah-commandant in Syrië. Daarbij werd ook een Iraanse generaal gedood. Hezbollah en Iran hebben toen wraak gezworen.

ZIE OOK: Israël schiet terug na Syrische raketaanval

Midden-Oostencorrespondent Roel Geeraedts noemt de incidenten zorgelijk: "Niemand verwacht dat Hezbollah nu oorlog wil met Israël omdat de Libanese beweging in Syrië al veel troepen heeft die met het regime van President Assad meevechten. Een tweede oorlog kan de organisatie qua capaciteit waarschijnlijk niet aan. Maar: in het huidige, turbulente Midden-Oosten is het steeds moeilijker om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Zelfs het kleinste incident kan zomaar tot een oorlog leiden."

Nu er waarschijnlijk doden en gewonden aan Israëlische zijde zijn gevallen, dreigt de situatie tussen Israël en Hezbollah te escaleren. Israël slaat doorgaans keihard terug als het wordt beschoten.

RTL Nieuws
`