Nederland

Utrecht blijft de stad met de meeste vrouwen

06 februari 2015 15:00 Aangepast: 06 februari 2015 18:38
Een nieuwe lichting studenten in Utrecht, in 2004. In die stad wonen veel meer jonge vrouwen dan jonge mannen. Beeld © ANP

Mannen opgelet: in de grote steden wonen veel meer jonge vrouwen dan jonge mannen. Vooral in Utrecht blijft het aandeel vrouwen hoog: er wonen 138 jonge vrouwen op 100 jonge mannen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat om jongvolwassenen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar. Het 'jonge-vrouwenoverschot' geldt voor alle vier grote steden, maar Utrecht spant de kroon en is de grootste 'vrouwenstad'. 

Toekomstige partner
In Amsterdam wonen 122 jonge vrouwen op 100 jonge mannen. In Den Haag en Rotterdam wonen ook meer vrouwen, maar niet zoveel als in Utrecht.

Het 'jonge-vrouwenoverschot' in de grote steden bestaat al lang. De afgelopen decennia is de oververtegenwoordiging van vrouwen er alleen maar toegenomen. Deze vrouwen zijn er geboren, maar ook in groten getale vanuit het land naartoe getrokken om er te studeren of te werken. Vaak ontmoeten deze vrouwen in de stad hun toekomstige partner, die in veel gevallen ook een hoge opleiding heeft. 

In Nederland juist méér mannen
De cijfers zijn extra opvallend omdat er in die leeftijdscategorie in heel Nederland juist méér mannen zijn. Bovendien worden in Nederland jaarlijks per 100 meisjes 105 jongetjes geboren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore