Politiek

Kamermeerderheid voor meer bevoegdheden geheime diensten

09 februari 2015 21:36 Aangepast: 09 februari 2015 21:37
Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) tijdens een debat over afluisteren door de geheime diensten. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het uitbreiden van de bevoegdheden van geheime diensten, zoals meer mogelijkheden voor de AIVD en MIVD om op internet af te tappen.

Morgen debatteert de Kamer over de geheime diensten, in november liet het kabinet al weten de geheime diensten meer bevoegdheden te geven om op grote schaal internetdata te verzamelen. 

ZIE OOK: Geheime diensten kunnen straks veel meer aftappen

Dat gaat als volgt: vanwege nationale veiligheid is alle communicatie tussen Nederland en Syrië interessant, bijvoorbeeld om jihadstrijders op te sporen. De AIVD vraagt dan toestemming aan de minister om alle communicatieverkeer te verzamelen. Vervolgens gaat de dienst op zoek naar patronen: wie belt of mailt vaak met wie, en wie kennen ze. Daarna worden de gesprekken beluisterd of mailtjes bekeken. Voor iedere tussenstap moet de minister apart toestemming geven.

Privacy-experts zijn tegen, maar in de strijd tegen terreur steunt een Kamermeerderheid het plan. "De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken. Dit voorstel geeft ze ruimte met uitgebreide waarborgen van onze privacy", zegt VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff.

ZIE OOK: Onrechtmatigheden bij de geheime diensten; ben ik ook afgeluisterd?

En PvdA-kamerlid Jeroen Recourt steunt het plan: "Dit is nodig om terrorisme effectief aan te pakken. Wel moet vaststaan dat niet meer gegevens dan nodig worden verzameld, dat regels goed en onafhankelijk worden gecontroleerd en dat ze niet via het buitenland omzeild kunnen worden."

RTL Nieuws
`