Akkoord Oekraïne

Kamer eist opheldering over amnestie in akkoord van Minsk

12 februari 2015 14:32 Aangepast: 12 februari 2015 15:23
Beeld © Screenshot

De Tweede Kamer wil duidelijkheid van het kabinet over de gevolgen van het akkoord dat vanochtend in Minsk is gesloten. In het akkoord is sprake van amnestie voor bepaalde gebeurtenissen in het oorlogsgebied in Oost-Oekraine.

In het vandaag gesloten akkoord van Minsk staat dat het voorziet in 'gratie en amnestie door middel van het uitvaardigen van een wet die vervolging en bestraffing verbiedt van personen in verband met de gebeurtenissen die plaatsvonden in bepaalde rayons van de regio's Donetsk en Loehansk'.

MH17
Kamerleden willen weten wat dat de gevolgen van deze afspraak zijn voor de daders van de aanslag op vlucht MH17.

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes zegt dat de passage vragen oproept. "Voor de duidelijkheid: het zou uiteraard volstrekt onacceptabel zijn als de opsporing of berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17 op enigerlei wijze beperkt wordt."

ZIE OOK: Akkoord Oekraïne: wat weten we?

Het CDA is verontrust over de passage. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "Zojuist heeft de CDA-fractie in de procedurevergadering buitenlandse zaken met spoed opheldering gevraagd van de regering over artikel 5 van het Minsk-akkoord, waarin immuniteit beloofd wordt voor misdaden in Luhansk en Donetsk, dus het gebied waar de MH17 neerkwam. Wij willen met spoed weten wat dit betekent voor het onderzoek, sinds Oekraïne partij is bij zowel het Minsk-akkoord als onderdeel is van het JIT, dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17. Verder willen wij weten hoe Nederland voor vervolging zorgt: Nederland is immers geen partij bij de Minsk-akkoorden."

ZIE OOK: Wat zijn gevolgen akkoord van Minsk voor daders MH17?

De kritiek krijgt in de Kamer veel bijval. Ook VVD, D66 en de SP zetten grote vraagtekens bij de passage over amnestie. SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt het 'onverteerbaar' te vinden dat de daders van de aanslag op vlucht MH17 mogelijk ongestraft blijven, maar tekent aan: "De bepaling zat overigens ook in de eerdere overeenkomst die in Minsk werd gesloten. Het is de vraag of en waarom deze toen niet is opgevallen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore