Akkoord Oekraïne

Vervolging MH17: 'Alles staat op papier'

13 februari 2015 15:51 Aangepast: 13 februari 2015 16:13
Beeld © RTL Nieuws

De overeenkomst voor een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne biedt géén mogelijkheid voor amnestie voor betrokkenen bij het neerschieten van vlucht MH17, zei premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Gisteren ontstond onrust in politiek Den Haag en onder nabestaanden over een van de voorwaarden in het akkoord dat werd gesloten tussen Oekraïne en Rusland. In de overeenkomst over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk, het gebied waar de MH17 neerkwam. Maar volgens premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken zijn er 'geen juridische complicaties' voor het vervolgen van de daders van vlucht MH17. De Oekraïense president Poroshenko verzekerde Rutte gisteren ook dat de daders worden vervolgd. 

ZIE OOK: Wat zijn gevolgen akkoord van Minsk voor daders MH17?

In het akkoord van Minsk wordt verwezen naar een wet die het Oekraïense parlement heeft aangenomen en waarin een uitzondering voor de daders van MH17 wordt gemaakt, zei Koenders eerder vandaag. Rusland is bovendien gebonden aan VN-resolutie 2166 die gaat over de berechting van de mensen die schuldig zijn aan het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, voegde Koenders daaraan toe.

Premier Rutte heeft geen contact gehad met de Russische autoriteiten over de kwestie. Volgens hem is dat niet nodig. Ook vindt hij het niet nodig om Rusland hierover aan te spreken. Er is 'geen risico' dat op grond van de afspraken in Minsk de eventuele vervolging van de daders niet zou kunnen doorgaan, zei hij na de ministerraad. Rutte wilde niet ingaan op de vraag of Rusland meewerkt aan eventuele uitleveringsverzoeken. 

ZIE OOK: De angst regeert rond MH17

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`