Saban B. veroordeeld

Kerstgroetjes voor Nederland van Saban B.

24 december 2014 10:36 Aangepast: 27 februari 2015 10:27

De pooier en vermeend mensensmokkelaar Saban B. (44) hoeft voorlopig niet naar de gevangenis in Turkije. De zaak tegen hem is verdaagd tot 27 februari.

Zijn advocaat belde na het besluit om de zaak uit te stellen heel blij met Saban, meldt RTL-correspondent Marloes de Koning. Zijn advocaat zei: "Je kunt blij zijn. We hebben uitstel". Voor de camera's van RTL Nieuws deed Saban B. via zijn advocaat de kerstgroetjes aan Nederland.

De gewelddadige überpooier werd bekend toen hij in 2007 hoofdrolspeler werd in een vrouwenhandelzaak van ongekende omvang. Het onderzoek naar de van oorsprong Turkse Saban B. en de zijnen kreeg de naam Sneep. Een netwerk van pooiers en hun vazallen, met aan het hoofd Saban B. De groep hield jarenlang tientallen prostituees door middel van grof en vaak sadistisch geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk. Voornamelijk op de Amsterdamse Wallen.

Zeven jaar en negen maanden cel
De pooier moet er volgens de Nederlandse justitie miljoenen mee hebben verdiend. Toen B. lucht kreeg van het onderzoek probeerde hij via Duitsland naar Turkije te ontkomen, maar de politie wist dit te verijdelen en pakte hem op. Later, toen B. al lang en breed was veroordeeld, zou hij er alsnog in slagen weg te komen, om daarmee een golf van verontwaardiging te veroorzaken. B. is in Nederland veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden celstraf en een boete van 150.000 euro. 

Turkije levert geen onderdanen uit, maar kan een straf die in een ander land is opgelegd wel zelf - in een zelf te bepalen vorm - overnemen. Voorlopig gebeurt dat dus niet, zo bepaalde de rechter vandaag. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore