Ga naar de inhoud
PVV'er Marjolein Faber in opspraak

'Bijtertje' Faber lijsttrekker PVV, wie is deze vertrouweling van Wilders?

Beeld © ANP

Fractievoorzitter Marjolein Faber van de PVV in de Senaat is lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen. Politiek verslaggever Jos Heymans legt uit waarom Wilders juist haar naar voren heeft geschoven.

1. Wie is Marjolein Faber?
"De 54-jarige Faber is bijna vier jaar lid van de PVV-fractie in de Eerste Kamer en ook fractievoorzitter van die partij in de Provinciale Staten van Gelderland. Sinds juni vorig jaar leidt zij de 10 man sterke PVV in de Eerste Kamer. Ze volgde Marcel de Graaff op, die na de verkiezingen vertrok naar het Europees Parlement."

2. Waar is zij bekend van?
"In Gelderland leidde Faber het verzet tegen gedeputeerde Co Verdaas van de PvdA, die werd verdacht van gesjoemel met declaraties. Toen Verdaas staatssecretaris werd, kwam Faber met nieuwe onthullingen over misbruik van de dienstauto. De PvdA’er moest al snel aftreden. Faber staat bekend als een bijtertje. Ze geeft niet snel op. Als zij misstanden ziet, vecht zij door tot haar doel is bereikt."

3. Waarom is zij door Wilders naar voren geschoven?
"Faber is een van de vertrouwelingen van Wilders. Zijn strijd tegen de islamisering was voor Faber de belangrijkste reden om toe te treden tot de PVV. Wilders kan haar blind vertrouwen. Hij is enthousiast over de manier waarop ze de fractie in de Eerste Kamer leidt. Sinds ze dat doet, is de Senaatsfractie volgens Wilders misschien wel de meest stabiele fractie van zijn partij."

4. Wat kunnen we van haar verwachten na de Eerste Kamerverkiezingen?
"De PVV is met 10 zetels de vierde partij in de Senaat en staat er in de peilingen goed voor. Het is niet uit te sluiten dat de partij de grootste wordt. In ieder geval wordt Faber de leider van de oppositie. Een dankbare taak omdat het kabinet na de verkiezingen niet kan rekenen op een meerderheid, ook niet met de steun van de drie gedoogpartijen. Faber heeft maar één doel: het kabinet zo snel mogelijk naar huis sturen."

Bron: RTL Nieuws