Ga naar de inhoud
PVV'er Marjolein Faber in opspraak

PVV-lijsttrekker Faber denkt niet aan aftreden

Beeld © ANP

PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen Marjolein Faber denkt niet aan aftreden. Dat zegt ze vandaag tegen de NOS. Faber is in opspraak gekomen omdat ze voor partijwerkzaamheden in Gelderland het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd.

Volgens lokale media vinden de VVD, PvdA en SGP in de Gelderse politiek dat Faber moet opstappen. "Ze kunnen mij niet wegsturen", reageert Faber vandaag in het lijsttrekkersdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

ZIE OOK: PVV-lijsttrekker Faber huurde bedrijf zoon in

Ze zegt verder dat "het niet handig was" om het bedrijf van de zoon in de arm te nemen. De onderneming beheerde de website van de PVV-Gelderland. Daar is inmiddels een eind aan gekomen. Ook gaat Faber uit eigen zak het geld terugbetalen. 

Faber leidt de Gelderse PVV-fractie sinds maart 2011. Volgens NRC Handelsblad gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8500 euro uit aan kosten voor de website. De werkzaamheden voor de website zouden eerder kosteloos zijn gedaan door Statenlid Marc van Kampen. 

Co Verdaas
Een onderzoek van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een "evident integriteitsprobleem", maar dat de PVV wel een "integriteitsrisico" heeft genomen. Het is een lastige kwestie voor Faber omdat zij zich in het verleden onder meer fel keerde tegen PvdA-gedeputeerde Co Verdaas, omdat die verkeerd zou hebben gedeclareerd. De Gelderse PVV-fractie deed zelfs aangifte tegen Verdaas.

PVV-leider Geert Wilders zei gisteren op campagne in Rotterdam dat Faber niet zo handig was geweest. Maar hij vindt dat ze de zaak goed heeft afgehandeld. Voor hem is het daarmee klaar. 

 

Bron: RTL Nieuws / ANP