Ga naar de inhoud
PVV'er Marjolein Faber in opspraak

PVV-lijsttrekker Faber huurde bedrijf zoon in

Beeld © ANP

De PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, Marjolein Faber, heeft voor partijwerkzaamheden een bedrijf ingehuurd waarvan haar zoon mede-eigenaar is.

Een woordvoerder van de PVV bevestigt berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

ZIE OOK: 'Bijtertje' Faber lijsttrekker PVV, wie is deze vertrouweling van Wilders?

Faber heeft het bedrijf van haar zoon ingezet voor het beheer van de website van PVV Gelderland. Faber is sinds maart 2011 voorzitter van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland. Volgens de krant gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8500 euro uit aan kosten voor de website. Hiervoor zou Statenlid Marc van Kampen de website hebben gemaakt. Gratis. 

De PVV-lijstrekker heeft inmiddels via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht, Douwe Jan Elzinga, om advies gevraagd. Die stelt in het advies dat het 'wijs en verstandig' is de samenwerking 'in deze vorm te beëindigen''. De PVV-woordvoerder laat weten dat dat inmiddels is gebeurd.

'Integriteitsrisico'
Volgens Elzinga heeft de partij een 'integriteitsrisico' genomen door het bedrijf in te huren, al heeft niet Fabers zoon maar zijn compagnon de werkzaamheden voor de website van de partij verricht. Er is 'geen sprake van een evident integriteitsprobleem', oordeelt de hoogleraar.

Faber is in de provincie Gelderland zelf bekend geworden door haar verzet tegen gedeputeerde Co Verdaas, die werd verdacht van gesjoemel met declaraties. Toen Verdaas staatssecretaris werd, kwam Faber met nieuwe onthullingen over misbruik van de dienstauto. De PvdA’er moest al snel aftreden.

Ook maakte zij er volgens de NRC er in 2013 een groot punt van dat de hoogste provincieambtenaar voor 9.000 euro onterecht verblijfskosten ontving. Faber zei vorige week nog tegen de krant dat het haar in die kwestie ging 'om het principe' en zijn 'voorbeeldfunctie'.

Bron: RTL Nieuws / ANP