Nederland

Ozb door het plafond: huizenbezitter betaalt opnieuw meer

03 maart 2015 18:58 Aangepast: 06 september 2015 17:03

Voor het vierde jaar op rij stijgt de ozb harder dan was afgesproken. 161 gemeenten verhogen de belasting voor huizenbezitters met meer dan 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis, die in alle gemeenten de woonlasten opvroeg.

Na een steekproef in november vorig jaar leek het nog zo dat de ozb gemiddeld minder hard zou stijgen dan 3 procent, de norm die met het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgesproken. Maar nu de Vereniging Eigen Huis alle cijfers heeft opgevraagd, blijkt de gemiddelde stijging 3,4 procent te zijn.

ZIE OOK: Zoveel stijgen de woonlasten in jouw gemeente

In Muiden stijgt de ozb met maar liefst 44 procent, omdat de gemeente in de financiële problemen zit. Hoewel de gemeente de afvalstoffenheffing sterk heeft verlaagd, stijgen de totale woonlasten er toch met 8 procent. Ook in Veendam (33 procent) en Boekel (30) stijgt de ozb flink.

Dat betekent dat huishoudens opeens tientallen euro's meer moeten betalen. Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis is boos dat de gemeenten hun afspraken niet nakomen: "Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen." 

ZIE OOK: Wat kun je doen tegen een hoge ozb?

Sinds 1 januari 2008 hebben de gemeenten met Binnenlandse Zaken afgesproken dat het landelijke gemiddelde van de OZB onder een specifieke norm moet blijven. Maar in 2008, 2012, 2013 en 2014 kwamen de gemeenten die afspraak ook al niet na. Op het overschrijden van de norm staan geen sancties.

Dat gaat voorlopig nog niet veranderen, verwacht personal finance-redacteur van RTL Nieuws Elianne Kuepers: "De gemeenten geven inmiddels ook toe dat dit zo niet werkt. Zij overleggen al twee jaar met minister Plasterk om tot een betere manier om die kostenstijging in toom te houden. Maar tot op heden is dat nog zonder resultaat. En zullen we het hier dus voorlopig mee moeten doen." 

RTL Nieuws
`