RTL-debat

RTL-debat: Statenverkiezingen nog nooit zo spannend

04 maart 2015 11:42 Aangepast: 05 maart 2015 09:56
Beeld © ANP

De landelijke politieke kopstukken nemen het in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen tegen elkaar op tijdens het RTL-debat. Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor de landelijke politiek? Politiek commentator Frits Wester legt uit:

Deze verkiezingen leiden tot een nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. En dus gaat het ook over de vraag of het huidige kabinet, dat al een minderheid heeft in die Eerste Kamer, nog wel werkbaar kan regeren. De kans is namelijk groot dat het bij verlies voor VVD en PvdA nog veel meer afhankelijk wordt van een 'welwillende' oppositie. Je kunt dus wel zeggen dat als het gaat om de gevolgen voor het landelijke beleid de verkiezingen voor de Provinciale Staten nog nooit zo spannend zijn geweest.

Wat zijn de belangrijkste thema's van het debat? 

  • 1: Strijd tegen terrorisme 
    Onze wereld is het afgelopen jaar ingrijpend veranderd. De strijd die IS voert in het Midden-Oosten raakt ons ook. Nederlandse jihadisten reizen uit, sommigen komen terug, anderen vechten mee, blazen zich op en sneuvelen. Nederlandse F-16's vechten mee tegen IS en hebben niet alleen gebouwen en bijvoorbeeld tanks vernietigd, maar naar verluidt ook honderden slachtoffers gemaakt. Waaronder wellicht ook Nederlandse jihadstrijders. Dat alles heeft gevolgen voor het dreigingsniveau in Nederland. Aanslagen in landen om ons heen maken ook ons extra alert. Komen religieuze bevolkingsgroepen ook hier tegenover elkaar te staan, met nieuwe spanningen? Hoe ga je daar mee om, hoe los je het op en is er wel een oplossing? Indringende vragen die ongetwijfeld tot een scherp debat zullen leiden.

ZIE OOK: De hoofdrolspelers van het RTL Verkiezingsdebat

  • 2: Financiële crisis
    We kampen nog steeds met de financiële crisis. Het mag dan allemaal wel weer wat beter gaan met de economie, we zijn er nog lang niet. Er zijn ingrijpende maatregelen genomen met forse gevolgen voor onze inkomens. Veel mensen zijn hun baan (deels) verloren en hebben die nog lang niet terug. Moeten we koers houden zoals premier Mark Rutte zegt of moeten we de koers juist verleggen zoals Emile Roemer wil? Of moeten we misschien wel meer bezuinigen, zoals CDA en D66 willen, gekoppeld aan belastingverlaging. En Geert Wilders zal zijn oplossing vast zoeken bij de Grieken en de Fransen. Hij ziet Nederland het liefst vertrekken uit de Europese Unie. (Dit stuk is geschreven voordat bekend werd dat Wilders niet meedoet aan het debat vanwege ziekte, red.) Terwijl regeringspartij PvdA vooral op rust lijkt aan te dringen en geen al te grote hervormingen lijkt aan te durven. Allemaal zaken die iedereen rechtstreeks raakt in de portemonnee. Kunnen partijen elkaar vinden of zijn de verschillen toch echt onoverbrugbaar?

ZIE OOK: Leiders 'grote zes' bij RTL-verkiezingsdebat op 5 maart

  • 3: De toekomst van het kabinet 
    VVD en PvdA staan er niet best voor in de peilingen. Verandert dat de komende weken niet dan kunnen die verkiezingen van 18 maart voor een flinke verschuiving zorgen in de Eerste Kamer. Het kabinet wordt dan nog afhankelijker van de oppositie. Steun van de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is dan niet meer genoeg. Andere partijen zijn dan ook nodig, het CDA bijvoorbeeld. Is die partij daartoe bereid? En hoe hoog wordt de prijs die de vrienden straks gaan vragen voor voortzetting van die steun? Kortom, kan het kabinet na 18 maart wel verder met nieuw beleid of loopt de machine gewoon vast en zijn deze verkiezingen de onvermijdelijke voorbode van nieuwe Tweede Kamerverkiezingen en een nieuw kabinet?

Donderdag 5 maart is het RTL-verkiezingsdebat om 20.30 uur te zien op RTL 4.

RTL Nieuws / Frits Wester
`