Bewaarplicht van tafel

Bewaarplicht telefoon- en internetdata van tafel

11 maart 2015 10:45 Aangepast: 11 maart 2015 10:58
Beeld © ANP

Telecombedrijven en internetproviders hoeven geen gegevens over internet- en telefoniegebruik meer te bewaren. De wet die het massaal verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoongebruik van burgers in Nederland verplicht, is door de rechter in Den Haag buiten werking gesteld.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en privacyvoorvechter Privacy First eisten in een kort geding dat de wet buiten werking zou worden gesteld.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat het opslaan van communicatiegegevens van iedereen -zonder concrete verdenking- een zware aantasting van de privacy is en niet is toegestaan. Maar toenmalig staatssecretaris Teeven wilde de wet niet intrekken

ZIE OOK: GroenLinks wil einde aan bewaarplicht telefoongegevens

De wet was ingesteld om politie en justitie te ondersteunen bij de opsporing. Belgegevens moesten een jaar worden opgeslagen, maar mochten alleen worden geraadpleegd bij een onderzoek naar een misdrijf waar een straf van acht jaar of meer op staat. Als het ging om criminaliteit die met minder dan acht jaar wordt bestraft, werd de toegang tot de gegevens gehalveerd naar een half jaar. Voor opgeslagen internetgegevens was de bewaartermijn zes maanden.

Het besluit van de rechter is een tegenvaller voor het kabinet, meldt politiek verslaggever Fons Lambie. 

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de uitspraak van de rechter een 'overwinning voor de privacy'.

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`