Nederland

Ouderdomsdiabetes voorkomen met eiwitten

12 maart 2015 11:32 Aangepast: 12 maart 2015 12:05
Beeld © ANP

Nederlandse en Kroatische onderzoekers hebben ontdekt waarom mensen ouderdomssuikerziekte krijgen. Door die ontdekking kan nu gewerkt worden aan een medicijn om type-2 diabetes in de toekomst te voorkomen. Dat kan misschien met eiwitinjecties.

Het was al bekend dat mensen met ouderdomsdiabetes hoge ontstekingswaarden in hun bloed hebben. Maar waaróm dat zo is, dat was nog onduidelijk. De onderzoekers hebben daar nu het antwoord op gevonden.

ZIE OOK: Nooit meer prikken dankzij slimme insuline 

Mensen krijgen hoge ontstekingswaarden in hun bloed als het afweer- en immuunsysteem in actie moet komen. Je afweercellen komen in actie als ze bijvoorbeeld stress herkennen in andere cellen. Stress in cellen kan namelijk wijzen op een virus of tumor. Je immuunsysteem probeert die cellen dan te bestrijden.

De onderzoekers hebben nu ontdekt dat de afweercellen soms ook in actie komen als dat eigenlijk niet nodig is. "In vetcellen is namelijk ook sprake van stress, omdat ze groter worden elkaar verdringen", vertelt onderzoeksleider dr. Felix Wensveen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. "Een afweercel ziet het verschil niet tussen een tumorcel en een vetcel en zo begint de reactie."

Voorkomen beter dan genezen
Omdat de onderzoekers nu weten hoe de ontstekingsreactie begint, kunnen ze werken aan een manier om te voorkomen dat afweercellen in actie komen tegen vetcellen. Uit de eerste testen met dieren blijkt dat het injecteren van een eiwit het ontstekingsproces zou kunnen stoppen.

"Er zijn al wel medicijnen om ontstekingen te remmen die al vergevorderd zijn, maar dat is alsof je probeert een lawine halverwege te blokkeren", legt Wensveen uit. "Wij hebben gekeken naar het vroegste stadium, het eerste steentje van de lawine."

Pil
Op een pil of injectie die ouderdomssuikerziekte gaat voorkomen moeten we wel nog even wachten. "We moeten de vertaalslag maken van proefdieren naar mensen en alles nog verder onderzoeken", aldus Wensveen. "Maar dat gaat niet binnen een jaar of vijf lukken."

RTL Nieuws
`