Ga naar de inhoud
VVD suggereert complot

Oppositie vraagt bewijs van Schippers over 'VVD-complot'

Minister Edith Schippers Beeld © ANP

Oppositiepartijen weten wel raad met de suggestie van VVD-minister Edith Schippers dat er sprake is van een complot: er zou bewust zijn geprobeerd de VVD te beschadigen in verkiezingstijd.

Schippers denkt dat het geen toeval is dat de zaak-Cees H., die deze week tot het vertrek van twee VVD-bewindslieden leidde, opspeelde tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag.

Dat gebeurde volgens haar vorig jaar ook al opeens, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Twee keer, het zou naïef zijn om te denken dat dat toeval is. Ik vind dat dat goed moet worden onderzocht", zegt ze tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: Samsom: Schippers even van slag

De VVD-minister vermoedt niet dat een politieke partij verantwoordelijk is voor de mogelijke beschadigingsactie. Wie of wat dan wel weet ze niet, maar dat moet volgens haar wel worden uitgezocht.

Premier Rutte is het met haar eens. "Je ziet dat vlak voor de verkiezingen die kwestie met die bonnetjes opduikt, en ik denk - en dat zegt zij ook - dat het heel goed is dat dat precies wordt uitgezocht.

Pechtold: bewijs het dan
D66-leider Alexander Pechtold snapt dat de VVD teleurgesteld is dat er elke keer gedoe is bij de partij. Hij vindt echter dat Schippers bewijs moet leveren en dat ze anders haar mond moet houden. "Ik vind het een paniekreactie, kom met bewijs, of neem het terug", zegt Pechtold. 

Volgens SP-leider Emile Roemer laten de uitspraken zien dat de liberalen 'een beetje in paniek' zijn en moeten ze vooral de hand in eigen boezem steken. CDA-leider Sybrand Buma constateerde dat de campagne voor de VVD blijkbaar gaat over de vraag wie de schuld is van de affaires binnen de partij. Zijn PVV-collega Geert Wilders sprak over krokodillentranen. "De VVD heeft heel Nederland pootje gelicht. Ze hebben mensen op alle mogelijke manier voor de gek gehouden", zei hij.

'Uitspraak niet handig'
Politiek commentator Jos Heymans weet niet of er sprake is van een complot. "Maar je moet geen beschuldigingen uiten als je geen spat bewijs hebt. Dan blijft het bij een vermoeden dat meer zegt over de gedachten van de minister dan over de kwestie. Bovendien, Opstelten is niet afgetreden als gevolg van een complot. Hij is opgestapt omdat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd."

Door de uitspraken van Schippers staat de kwestie weer volop in de belangstelling. "Ja, en dat is niet handig. De VVD wil alle incidenten zo snel mogelijk vergeten en in de campagne benadrukken hoe goed dit kabinetsbeleid is. Dan moet je niet je eigen sores opnieuw onder de aandacht brengen. Maar kennelijk schaadt het de partij niet. In de peilingen, morgen is er weer een, staan VVD en SP op winst en verliezen PVV en D66."

Bron: RTL Nieuws