VVD suggereert complot

Schippers: Opduiken bonnetje geen toeval

14 maart 2015 09:00 Aangepast: 14 maart 2015 19:22
Beeld © ANP

Dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers geen toeval.

De omstreden deal nekte het justitieduo Ivo Opstelten en Fred Teeven. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter het opduiken van het bonnetje zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is.

ZIE OOK: Reconstructie: Opstelten was kansloos, Teeven ging zelf

"Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter," zegt Schippers vandaag in De Telegraaf.

Dit tijdstip is volgens Schippers bewust gekozen: "Mensen hebben natuurlijk dingen bewaard voor de campagne."

Meer kwesties
De VVD kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen stapte op na gedoe over zijn declaratiegedrag. En een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht raakte in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

"Het zijn rotincidenten", zegt Schippers in de krant. "Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land."

Opheldering
D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. "De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.''

RTL Nieuws
`