Campagne Statenverkiezingen

Vreemdgaan

18 maart 2015 14:40 Aangepast: 18 maart 2015 17:27
Kees van der Staaij (rechts) op 6 maart, campagne voerend in Urk. Beeld © ANP

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers over de verkiezingen en de campagne: hoe SGP-voorman Kees van der Staaij iedereen op het verkeerde been zet met een pleidooi tegen vreemdgaan.

Plotseling viel het kwartje. Kees van der Staaij heeft iedereen op het verkeerde been gezet met zijn pleidooi tegen vreemdgaan. De timing van zijn initiatief is niet voor niets een dag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Van der Staaij heeft het namelijk helemaal niet over het vreemdgaan van u of van mij. Nee, hij maakt zich vooral zorgen over het vreemdgaan van Rutte. En de oproep tegen vreemdgaan kan dan ook alleen maar worden uitgelegd als een cryptische boodschap aan de coalitie van VVD en PvdA om na vandaag niet met een ander in bed te stappen.

"Is Van der Staaij straks nog wel nodig? Of gaat Rutte vreemd als hij met een andere partij zaken kan doen?"

In het stemhokje worden de kaarten opnieuw geschud. Gezien de laatste peilingen is de kans groot dat de meerderheid verdwijnt die VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP nu nog hebben in de Eerste Kamer. Als het kabinet doorregeert, zal het op zoek moeten naar een nieuwe meerderheid. En daar zit de angst van Van der Staaij. Is hij straks nog wel nodig? Of gaat Rutte vreemd als hij met een andere partij zaken kan doen? Het is altijd makkelijker compromissen te vinden met minder, dan met meer partijen. En als Van der Staaij niet nodig is, kan de SGP van constructieve oppositiepartij zo weer in een ongewild muurbloempje veranderen.

Het werpt een ander licht op de tips tegen vreemdgaan die Van der Staaij gisteren gaf. Maak tijd voor elkaar, luidt de eerste tip. Een duidelijke schreeuw om aandacht van Van der Staaij. Rutte is de afgelopen weken vooral bezig geweest met alle problemen binnen zijn eigen partij, en met zijn vaste bedpartner: Diederik Samsom. Verliest de PvdA te veel vanavond, dan zou Samsoms achterban weleens kunnen eisen dat hij een punt zet achter de relatie met Rutte. Maar hallo, wij zijn er ook nog, lijkt Van der Staaij te willen zeggen.

Tip twee dan: doe iets leuks. Dat kan natuurlijk alleen maar slaan op de begroting voor volgend jaar. De SGP hoopt daarover weer mee te kunnen praten. En vindt het na jaren van harde bezuinigingen ook tijd voor iets leuks. In de ogen van Van der Staaij is dat vooral meer geld voor Defensie. Zijn wensenlijstje diende hij aan het begin van de campagne al in bij collega Frits Wester in De Campagne op Z.

"Sta even stil bij de goede dingen. Een huwelijk is in voor- en tegenspoed."

Voor het geval Rutte nog niet is overtuigd, voegt de SGP daar nog een tip aan toe: "Sta even stil bij de goede dingen. Een huwelijk is in voor- en tegenspoed." Lees: ook als de SGP niet meer nodig is wil de partij blijven meepraten. En niet worden gedumpt. Want, zo is de boodschap van Van der Staaij aan Rutte: "Bedenk wat we samen hebben opgebouwd."

Hoe verder ik in het pleidooi tegen vreemdgaan duik, hoe duidelijker het wordt dat Van der Staaij het hier toch echt over regeren heeft. Valt in de Senaat inderdaad de meerderheid weg van de coalitie en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP, dan is er tip vijf: praat met anderen. De SGP is ook geen voorstander van nieuwe landelijke verkiezingen, en roept het kabinet op deze verkapte manier dus op de gelegenheidscoalitie zo nodig uit te breiden. Al zal dat niet makkelijk worden. Het CDA heeft al laten weten niet te willen meedoen en ook de SP speelt 'hard to get'.

Als het echt moeilijk wordt, luidt de laatste tip van Van der Staaij, zoek dan hulp. Als het kabinet worstelt met het eigen voortbestaan, en VVD en PvdA spelen met de gedachte om uit elkaar te gaan, dan kunnen ze voor hulp en tips terecht op verbeterjerelatie.nl. En bij Van der Staaij zelf natuurlijk, die graag als relatiecoach zal optreden.

Roel Schreinemachers

RTL Nieuws / Roel Schreinemachers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore