Bewijs voor raketaanval MH17

Bewijs voor neerhalen MH17 door BUK-raket

19 maart 2015 15:56 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
This fragment shows part of a serial number with a broken 2 and a Cyrillic Ц from the Russian alphabet. ©Jeroen Akkermans / RTL News Beeld © Jeroen Akkermans / RTL Nieuws

Voor het eerst is er bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een raket. Dit blijkt uit forensisch onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel. Internationale experts onderschrijven de conclusie van dit onderzoek: MH17 is neergeschoten met een BUK-raket.

Read this article in English: Evidence proving that flight MH-17 was taken down by a BUK missile

Correspondent Jeroen Akkermans heeft vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne een aantal fragmenten van het moordwapen voor onderzoek meegenomen. Het materiaal is onderzocht door een onafhankelijk instituut, dat op vertrouwelijke basis onderzoek heeft gedaan.

ZIE OOK: De analyse van het bewijsmateriaal

Uit het onderzoek naar de chemische samenstelling blijkt dat sprake is van resten van een BUK-raket, waaronder fragmenten uit de springkop – de springlading. Het springkopfragment bestaat uit een laagwaardige staallegering die bij deze vorm van munitie hoort. Uit elektroscopische vergrotingen blijkt dat een fragment een gegoten Cyrillisch serieteken uit de Russische taal laat zien met daarnaast een deels afgebroken cijfer 2.

Akkermans heeft het bewuste fragment in november vorig jaar gevonden in een rompstuk van MH17, bij het dorpje Grabova in Oost-Oekraïne. Hij was vier maanden na de ramp in het oorlogsgebied, onder meer om te zoeken naar de waarheid omtrent de dood van de 298 MH17-inzittenden.

Thumbnail

Roestig fragment uit springkop. Bestaat uit laag gelegeerd staal. Sterk vervormd en gevouwen. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

Verdachte fragmenten
"De wrakstukken lagen nog altijd onbewaakt op een groot en niet afgezet terrein. Ik kwam meer 'verdachte' fragmenten tegen bij de resten van de cockpit, fragmenten die me niet afkomstig leken van het vliegtuig. Eddy van Exel is niet alleen cameraman maar ook mijn getuige. Ik nam de stukken mee voor onderzoek", zegt Akkermans.

Internationale experts onderschrijven de conclusies van het forensisch onderzoek. Defensie-experts van het Londense IHS Jane’s bestuderen elk wapensysteem ter wereld. Zij zien in bovenstaand gehavend en vervormd fragment een eerste bewijs. Het fragment stamt volgens hen regelrecht uit de springlading van een 9M317 BUK-raket, de moderne variant in het BUK 1-2 systeem. Expert Nicolas De Larrinaga: "Aan de zandlopervorm te zien kunnen we alle kenmerken opmaken van de inslag van een fragment van een 9N314 springkop. Dit past."

De Poolse Defensiejournalist Juliusz Sabak wijst vier fragmenten toe aan MH17 en drie brokstukjes aan een raket van Sovjetmakelij. "Ik denk dat het een deel van de raket is dat niet is geëxplodeerd, een deel van het staartstuk."

Thumbnail

Onderzoek in een laboratorium. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

De BUK stamt uit het Sovjetarsenaal, maar is in de loop der jaren regelmatig gemoderniseerd en behoort tot het raketarsenaal van landen als Rusland, Oekraïne, Georgië en Finland. De raket is ontworpen om vanaf de grond een vliegtuig neer te halen. Het vindt zijn doel via een radar in de kop van de raket. De springkop van de raket is ontworpen om als een hagelgeweer te kunnen schieten, het vliegende object komt in een kegelvormige hagel van fragmenten terecht. De springkop is groot met tienduizenden voorgevormde fragmenten die samen liefst 70 kilo wegen. Het gaat om delen van de raket die in het vliegtuig zijn achtergebleven.

Met moordende snelheid door romp
Tijdens de inslag schieten de deeltjes met moordende snelheid door de romp en het interieur van het vliegtuig. De krachten zijn zo groot dat de fragmenten deels vervormen. Deskundige De Larrinaga herkent de vervorming van het springkopstukje. "Het is op uitzonderlijke wijze gebogen en gevouwen, dat heb je bij objecten die iets anders met hoge snelheid raken. Ze verbuigen tot paddestoelvorm."

Thumbnail

Het fragment laat een deel van een serienummer zien met een afgebroken 2 en een cyrillische Ц  uit het Russische alfabet. Het getal en de letter zijn op het fragment gegoten. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

Andere metaaldeeltjes zijn toe te schrijven aan de MH17-Boeing. Hier zien we bijvoorbeeld dat gloeiend hete metaaldeeltjes kratertjes hebben geslagen in een rompstukje. Diep in een van die kratertjes zitten nog resten van kunstmatig isolatiemateriaal, een soort steenwol dat zeer hoge temperaturen kan doorstaan.

De Duitse raketwetenschappers Schmucker en Schiller onderschrijven de conclusies. Zij hebben ook berekeningen gemaakt van de raketbaan van een BUK op basis van openbare gegevens en hun eigen raketkennis. Markus Schiller: "Alleen een BUK-raket kan die afstand naar het vliegtuig op zo'n hoogte in zo korte tijd afleggen en zoveel schade veroorzaken. De mathematiek klopt als een bus als je bij de MH17 de gegevens van de BUK invult."     

Zijn collega Robert Schmucker:  "Het is consistent met de gegevens van de fragmenten en de raketbaan, dat een BUK MH17 heeft neergehaald."

Thumbnail

De Duitse raketwetenschappers Schmucker en Schiller. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws)

De verdenking bestond al langer, maar sinds vandaag ligt er dus ook fysiek bewijs van het moordwapen op de tafel van de openbaarheid. "Maar er komt nog veel meer kijken bij een eindconclusie, zoals wie achter de aanslag zit en wie verantwoordelijk is voor de dood van 298 mensen", zegt Jeroen Akkermans.

De Nederlandse onderzoekers hopen eind dit jaar antwoord te geven. Daar is echt meer onderzoek en dus tijd voor nodig.

Bewijs overgedragen
RTL Nieuws zal alle gevonden munitie-fragmenten morgen aan de Onderzoeksraad overdragen, zo is met de raad afgesproken. "Op deze manier kan de Onderzoeksraad erover beschikken, erover oordelen en naast de eigen bevindingen leggen", zegt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

In een reactie op het onderzoek van RTL Nieuws zegt de Onderzoeksraad dat het gevonden materiaal wordt betrokken in het onderzoek. "We willen dat de eindconclusie wordt bevestigd door informatie uit meerdere bronnen. Dit is een complex en tijdrovend proces. Daarbij moet van elke bron worden aangetoond wat het verband is met het vliegtuig van Malaysia Airlines, onder meer omdat het vliegtuig is neergestort in een conflictgebied."

"Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is in volle gang en richt zich op veel meer bronnen dan alleen de scherven. Aanvullend onderzoeksmateriaal is daarbij welkom, maar het is van belang dat onomstotelijk wordt aangetoond dat er een relatie is tussen het materiaal en het neergestorte vliegtuig."

Ook het Openbaar Ministerie heeft gereageerd. "In het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 wordt ook rekening gehouden met het scenario dat het passagiersvliegtuig is neergehaald door een BUK-raket."

ZIE OOK: Foto's en ooggetuige: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer

 

RTL Nieuws / Jeroen Akkermans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore