Nederland

Dit zijn de risico's van de e-sigaret

23 maart 2015 09:33 Aangepast: 03 december 2015 17:54
Beeld © ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil een verbod op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar. Volgens het RIVM zijn de e-sigaretten niet zo onschuldig als ze misschien lijken.

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak. 

ZIE OOK: Van Rijn wil verbod op e-sigaret

E-sigaretten maken gebruik van een verwarmingselement om nicotine of overige bestanddelen te verdampen, waardoor het gevoel van roken wordt nagebootst. Maar er zou geen tabak worden verbrand, hoewel die bewering volgens het RIVM niet klopt, sommige natuurlijke e‑vloeistoffen bevatten extracten van tabaksblad stelt het instituut.

Het RIVM maakt zich zorgen over de volgende punten:

  • Op batterijen, verdampers, patronen, patroonwikkels, verpakkingen en in gebruiksinstructies ontbreekt belangrijke informatie over de bestanddelen en het gebruik van e‑sigaretten en essentiële waarschuwingen over het product.
  • E‑sigaretten kunnen giftige stoffen bevatten, waaronder diëthyleenglycol (een zeer giftige stof), verschillende nitrosaminen (sterk kankerverwekkende stoffen die in tabak voorkomen) en andere chemische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
  • Bij sommige navulpatronen staat op de verpakking dat ze nicotinevrij zijn, terwijl dat niet het geval is.
  • Er is sprake van kankerverwekkende stoffen in de binnenlucht als gevolg van ‘passieve damp’.
  • Door een simulatie van de sigaretbeleving te bieden, kunnen e‑sigaretten voor ex‑rokers de aanzet vormen om weer in hun oude gewoontes te vervallen. Ze kunnen ook voor nog niet verslaafde jongeren de aanzet vormen om met roken te beginnen.
  • Als e‑sigaretten met hoge nicotinegehaltes lekken, kunnen volwassenen, kinderen, huisdieren en het milieu in aanraking komen met nicotine, een verslavende en gevaarlijke stof.
  • Op dit moment zijn er geen methoden voor gepaste verwerking van e‑sigaretten en accessoires (zoals patronen) als afval. Dit kan een risico inhouden van verontreiniging van water en bodem met nicotine uit weggeworpen patronen, met mogelijk negatieve milieu‑effecten.
  • Er is geen specifieke regelgeving voor de fabricage, kwaliteitscontrole en verkoop van en reclame voor e‑sigaretten.

Bron: RIVM

RTL Nieuws
`