Nederland

Teruglezen: Stroomstoring legt Noord-Holland plat

27 maart 2015 11:00 Aangepast: 06 september 2015 17:04
Beeld © ANP

De stroomvoorziening komt weer langzaam op gang. Grote delen van Noord-Holland werden vanmorgen getroffen door stroomuitval. De problemen ontstonden door een hoogspanningsstation van Tennet in Diemen. Lees hier het liveblog terug.

De hoofdpunten:

12.23 uur:
Het treinverkeer blijft wel de hele dag ontregeld, maar de stroom komt weer op gang in Noord-Holland. De hele ochtend was daar een grote stroomstoring. Die begon in Diemen en breidde zich snel uit naar andere delen van Noord-Holland. Daarmee sluiten we nu dit liveblog. Volg alle nieuwe updates over de storing hier.

12.20 uur:
Heel Noord-Holland-Noord is weer voorzien van stroom, bericht de Veiligheidsregio.

12.19 uur:
Alle gestrande reizigers zijn uit de trein, meldt Bartho Boer van de NS.

 

12.16 uur:
Netbeheerder Tennet heeft de hoogspanningsstroom hersteld. Liander gaat nu per postcodegebied de spanning weer langzaam terugbrengen. Liander denkt 2 uur nodig te hebben om alle postcodes weer aan te sluiten, meldt de gemeente Amsterdam.

12.08 uur:
Amsterdam heeft weer stroom, en dat betekent dat rechtszaken in de rechtbank weer zoveel mogelijk doorgaan. Dat meldt de rechtbank.

11.58 uur:
Voor alle treinreizigers: na een grote stroomstoring hebben consumenten recht op een schadevergoeding. Voorwaarde is wel dat die langer dan vier uur duurt; anders krijgt de 'elektriciteitsklant' geen vergoeding, zegt de Autoriteit Consument & Markt.

11.50 uur:
De stroom komt langzaamaan overal weer terug. Zo is er weer stroom in de verkeerscentrale in Velsen, laat Rijkswaterstaat weten. Het overgrote deel van de matrixborden boven de snelwegen werkt daardoor weer zoals het hoort. 

In veel plaatsen en ziekenhuizen is de stroom ook weer terug.

11.43 uur:
Door de grote stroomstoring zijn op Amsterdam Centraal Station en op Schiphol duizenden treinreizigers gestrand. Het treinverkeer ligt hier volledig stil en de passagiers kunnen voorlopig geen kant op. Reizigers maken er het beste van, ziet verslaggever Marc de Jong.

Thumbnail

11.35 uur:
Volgens de NS houden de problemen op het spoor nog de hele dag aan​.

11.34 uur:

11.32 uur:
Jeroen Brouwers van Tennet: “Het is niet zo dat wij een tellertje hebben waarop wij dat bijhouden, maar je kan je voorstellen dat als een groot gedeelte van Noord-Holland daar last van heeft gehad dat je dan al gauw spreekt over tienduizend tot honderdduizend huishoudens.”

11.27 uur:
Er zijn nog altijd twintig treinen gestrand, zegt de NS tegen RTL Z. 

11.25 uur:
De VVD wil opheldering over de grote stroomstoring. "Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het in de toekomst voorkomen?", wil André Bosman weten.

11.21 uur:
Schiphol heeft ook weer stroom. "Sinds kwart voor 11 hebben we weer stroom. Het vliegverkeer wordt langzaam weer opgestart." Vluchten die nu vertrekken, zijn vluchten waarvan alle reizigers al voor de stroomstoring waren ingecheckt.

11.15 uur: 
De telefoon bij de brandweer stond tijdens de stroomstoring roodgloeiend. De brandweermannen moesten vier keer zo vaak uitrukken als normaal.

11.13 uur:
In diverse plaatsen is er weer stroom. Meldingen dat er weer stroom is komen onder meer uit Texel, Hilversum en Amsterdam.

11.10 uur:
Drukte op Schiphol:


Thumbnail

11.08 uur:
Taxibedrijf Uber profiteert van de stroomstoring. De prijzen voor een ritje zijn drie keer duurder dan normaal.

11.06 uur:
Files op de snelwegen:

 

11.03 uur:
De politie heeft in Amsterdam extra agenten de straat op gestuurd om onder meer het verkeer te regelen op drukke kruispunten en voor de beveiliging bij bijvoorbeeld grote winkelcentra.

10.55 uur:
Het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam staakt de lessen vanwege de stroomstoring. Toch is er chaos want de kluisjes gaan niet open en kinderen hebben daar hun spullen in zitten.

10.50 uur:
"Spanning elektriciteitsnet wordt weer opgebouwd. Stroomvoorziening wordt geleidelijk hersteld. In delen van Noord-Holland is er weer stroom", meldt Tennet.

10.46 uur:

Door de stroomstoring zitten veel mensen vast in liften. De Amsterdamse brandweer werkt hard om iedereen te bevrijden, laat een woordvoerster weten. De meldingen komen vanuit diverse plekken in de stad.

10.44 uur:
Op Schiphol komen geen vluchten meer binnen in verband met de stroomstoring die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen, meldt ANP. Vliegtuigen wijken noodgedwongen uit naar andere luchthavens. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven gezegd.

10.40 uur:
Drukte op Amsterdam Centraal omdat er geen treinverkeer mogelijk is.

 

10.39 uur: 
 

10.35 uur:
Sluizen en bruggen kunnen niet bediend worden. Schepen liggen dus stil. Rijkswaterstaat zegt dat het wel goed gaat op de snelwegen. 

10.34 uur:
Schiphol meldt op Twitter: "Het vliegverkeer is ernstig ontregeld ivm een stroomstoring in Noord-Holland. Luchthaven draait op noodstroom, maar niet alles werkt."

10.32 uur:
De collega's van RTL Boulevard zitten zonder stroom. 

Thumbnail

10.30 uur:
 

 

10.29 uur:
Vliegtuigen op Schiphol wijken uit naar andere luchthavens, wordt zojuist gezegd op RTL Z.

10.25 uur:
Chaos op het spoor: het treinverkeer is ernstig ontregeld door de stroomstoring. Lees meer: 

10.20 uur:
De politie roept op niet te bellen om de stroomstoring te melden. 

 

10.20 uur:
In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

10.19 uur:
Ook stoplichten doen het niet in Hilversum.

Thumbnail

10.17 uur:
De stroomstoring is veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Dat meldt netbeheerder Tennet. Medewerkers zijn ter plaatse om te onderzoeken wat de precieze oorzaak is.

"Als we dat weten, kunnen we ook zeggen hoe lang het gaat duren voordat de grote stroomstoring is verholpen", aldus een woordvoerder. Het hoogspanningsstation in Diemen levert volgens hem normaal gesproken 380 kilovolt.

10.14 uur:
Zaken in de rechtbank van Haarlem zijn opgeschort door de stroomstoring.

10.13: uur:
Op Twitter is te zien dat op vele plaatsen de slagbomen niet meer opengaan. Onder meer op Schiphol staan auto's voor gesloten slagbomen.

10.13 uur:
Er is een liveuitzending op RTL Z over de stroomstoring. Kijk hier mee.

10:12 uur:
De radio- en televisieuitzendingen op het Media Park, waaronder die van RTL Nieuws, gaan door op noodstroom. Alleen NPO Radio 4 werkt niet en de redactie verhuist daarom nu naar een studio bij NPO Radio 1, laat een woordvoerster weten. 

10.10 uur:
Veel mensen zitten vast in de lift. Op de website van P2000 zijn veel meldingen van liftopsluitingen te zien. Ook op Twitter zijn er meldingen van mensen die vastzitten in een lift.

10.10 uur:
De stroomstoring beperkt zich niet tot de Randstad. Ook op Texel zitten mensen zonder stroom. 

10.07 uur:
Verslaggever Floor Bremer zit vast in de trein en kan niet verder. "We staan vast bij Haarlem Spaarnwoude. De conducteur zoekt uit hoe we weg kunnen. Er is nog stroom op de bovenleiding, dus het licht is aan en het is nog even warm in de trein."

10.06 uur:
 

10.01 uur:
Ook metro's zijn uitgevallen door de stroomstoring. Sommige metro's zijn stil komen te staan op hun traject.

 

09.56 uur:
"Door een stroomstoring bij het energiebedrijf is er in Noord Holland en op de Flevolijn geen treinverkeer mogelijk", meldt de NS.

09.50 uur:
Veel ziekenhuizen zitten zonder stroom. Ook staan er veel treinen stil.

09.40 uur:
In grote delen van Noord-Holland worden meldingen gedaan van een stroomstoring. Ook op het Mediapark in Hilversum is de stroom uitgevallen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore