Onderzoek MH17-vliegramp

'MH17-oproep OM bereikt Oost-Oekraïne niet'

30 maart 2015 22:32 Aangepast: 30 maart 2015 23:57
Fragment uit MH17-oproep OM

De getuigenoproep van het Nederlandse Openbaar Ministerie in het MH17-onderzoek wordt in Rusland genegeerd, zegt correspondent Olaf Koens.

Het Openbaar Ministerie deed een getuigenoproep via YouTube. In de video, in het Russisch, wordt getuigen in het oosten van Oekraïne opgeroepen zich te melden als zij meer weten over de BUK-raket die vlak voor de ramp in Oost-Oekraïne gezien zou zijn.

"Op de site van de Russische staatstelevisie staat veel nieuws, maar hierover zie je helemaal niets", vertelt Koens vanuit Rusland. Daardoor bereikt de boodschap de mensen voor wie die is bedoeld, waarschijnlijk niet. "Want de mensen in het oosten van de Oekraïne hebben geen internet dus moeten ze het via de Russische staatstelevisie horen. Dat is het enige dat ze kunnen ontvangen."

ZIE OOK: MH17-onderzoek: dit weten we van de BUK-raket

De oproep gaat specifiek over de BUK-raket, maar het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat het vliegtuig op een andere manier is neergehaald, vertelt onderzoeksleider Fred Westerbeeke aan RTL Nieuws: "Het is heel gemakkelijk om te proberen heel snel op basis van wat aanwijzingen conclusies te trekken. Iedereen wil dat graag, want iedereen wil graag direct horen wat er is gebeurd. Het is onze taak om dat op een zodanige manier te doen dat wij voor een rechter onomstotelijk kunnen aantonen hoe het is gegaan." 

Het strafrechtelijk onderzoek duurt zo goed als zeker nog het hele jaar. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore