Bewijs voor raketaanval MH17

Oekraïne noemt Petrovski als verdachte MH17, wie is hij?

02 april 2015 17:07 Aangepast: 03 april 2015 08:24
Petrovski Beeld © Screenshot

Voor het eerst sinds de MH17 uit de lucht werd geschoten boven Oekraïne lijkt er een verdachte te zijn. Volgens de Oekraïense geheime dienst gaat het om de Russische ex-militair Sergej Nikolavitsj Petrovski.

Volgens de Oekraïners is Petrovski degene die het transport van de veelbesproken BUK-installatie van de Russische grens naar de plek heeft begeleid waar de raket op de MH17 werd afgeschoten. Het OM gaf eerder deze week delen van telefoontaps vrij waaruit dat zou blijken, maar weigert namen te noemen. 

De Oekraïense geheime dienst zegt Petrovski (bijnaam 'de Duistere') te hebben ontmaskerd als een direct betrokkene bij het afschieten van de BUK-raket op vlucht MH17.

In november vorig jaar gaf hij een interview. Dit blijkt daaruit: 

  • Petrovski was generaal-majoor in het Russische leger. Hij vocht naar eigen zeggen in negen oorlogen, in onder meer Tsjetsjenië, Afghanistan en sinds vorig jaar in Oost-Oekraïne.
  • Hij zou geboren zijn in de regio Donetsk. Later verhuisde hij naar Rostov, een Russische stad die op ongeveer 200 kilometer van Donetsk ligt.
  • Petrovski is de leider van een inlichtingendienst in Oost-Oekraïne met ongeveer duizend manschappen.
  • 'De Duistere' kent Igor Strelkov (echte naam: Igor Girkin), de man die minister van Defensie was van de Volksrepubliek Donetsk toen de MH17 uit de lucht werd geschoten. De twee hebben elkaar ontmoet toen ze allebei in Tsjetsjenië vochten.
  • Eigenlijk wilde Petrovski geschiedenis studeren. Hij ging in plaats daarvan naar een militaire school. 
  • Vorig jaar april stapte Petrovski naar eigen zeggen uit het Russische leger. Hij deed dat als omdat hij zijn geboortegrond wilde beschermen.

Beelden te zien van Petrovski, vanaf 0:40

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`