Ga naar de inhoud
Kennis luchtruim Oekraïne

'Geheim verslag uitgelekt, Nederland wist van luchtdoelraketten MH17'

Een Russisch BUK-raketafweersysteem tijdens een luchtvaartshow in Moskou in 2011. Beeld © EPA

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn drie dagen voor de ramp met MH17 op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van Russische luchtdoelraketten in het oosten van Oekraïne.

Dat blijkt uit het verslag van een diplomatieke briefing in Kiev op 14 juli. Het werd opgesteld door een Nederlandse diplomate en is in handen van het onderzoeksprogramma Argos. De briefing werd belegd naar aanleiding van het neerschieten van een vliegtuig van het Oekraïense leger, een Antonov-26, eerder die dag. Oekraïne waarschuwde tijdens de bijeenkomst voor de gevaarlijke situatie in het luchtruim.

ZIE OOK: BUK-raket bewezen: foto's, video's en analyses

Het verslag van deze briefing weigert het kabinet naar de Tweede Kamer te sturen, omdat het volgens premier Rutte het diplomatieke verkeer tussen landen in de toekomst kan schaden.

De diplomate, plaatsvervangend chef van de Nederlandse ambassade in Kiev, schrijft dat het Oekraïense legervliegtuig, een Antonov-26, op zo'n grote hoogte vloog dat het 'alleen maar met Russisch materieel of door RF-eenheden (Russische militairen, red.)' kan zijn neergeschoten, 'aangezien separatisten zelf niet over dit soort anti-aircraftwapens beschikken'. Volgens de Oekraïners was het neerschieten op ruim zes kilometer hoogte 'het meest recente concrete voorbeeld' van de 'kritieke en gevaarlijke' situatie in het oosten van het land. 

De analyse van de diplomate lijkt volgens het onderzoeksprogramma af te wijken van de informatie die minister Koenders van Buitenlandse Zaken met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Hij zei in een algemeen overleg op 5 februari namelijk dat in de briefing was gesproken over de 'mogelijke aanwezigheid' van luchtdoelraketten. Het geheim houden van het verslag van de diplomate wekt wrevel in de Kamer, die wil controleren of de informatie van de diplomate aanleiding had moeten zijn om vliegtuigmaatschappijen te waarschuwen.

Drie dagen na de bewuste briefing werd vlucht MH17 uit de lucht geschoten, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Onder hen waren 196 Nederlanders. Uit onderzoek van correspondent Jeroen Akkermans blijkt dat het toestel is neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij

ZIE OOK: Oekraïne noemt Petrovski als verdachte MH17, wie is hij?

Bron: RTL Nieuws