Nederland

Veel meer wateroverlast door betegelde tuinen

01 november 2015 13:57 Aangepast: 01 november 2015 19:49
In een tuin met gras kan het water goed de grond inlopen. Beeld © ANP

Bijna de helft van alle Nederlandse tuinen liggen vol met stoeptegels. En dat zorgt voor grote problemen met wateroverlast, zeker nu er meer regen valt door klimaatverandering.

Nederlands eerste Watergezant Henk Ovink roept mensen daarom op om huin tuin 'regenproof' te maken, door te kiezen voor gras of planten in plaats van tegels. "Als elk gezin zijn tuin zou aanpakken, zou dat een enorme impact hebben. Denk niet dat jouw tuintje niet het verschil kan maken", aldus Ovink.

Bijna overal wateroverlast
Bijna in het hele land is sprake van wateroverlast door zware regenval, blijkt uit onderzoek van Rioned uit 2014. In dat jaar waren er ruim 8000 gevallen van ernstig wateroverlast, zoals ondergelopen kelders, hinder voor het verkeer of opdrijvende putdeksels. Slechts in negentien gemeenten was geen wateroverlast. 

"De komende jaren zullen extremen in het weer steeds vaker voorkomen", zegt weervrouw Helga van Leur van Buienradar. "Door de klimaatverandering krijgen we vaker uitschieters in regenhoeveelheden. Daarnaast is de hoeveelheid regen over het jaar ook toegenomen, van gemiddeld 700 millimeter per jaar rond 1900 naar 833 millimeter nu. Dat heeft verschillende oorzaken, waaronder luchtvervuiling en de opwarming van de aarde. Ook de bebouwing is van invloed op de vorming van regen."

Parkeergarages met regenwater
Een groot probleem zijn de Nederlandse tuinen, waarvan 44 procent voor minstens de helft vol ligt met tegels. Maar ook op andere plekken in steden moet watermanagement hoge prioriteit krijgen, denkt Ovink. "Steden kunnen veel doen, bijvoorbeeld door parken aan te leggen en meer plaatsen te maken waar regenwater tijdelijk kan worden opgeslagen. In Rotterdam en Amsterdam zijn bijvoorbeeld al parkeergarages die ook als waterberging kunnen dienen."

Wetenschappers, bedrijven en beleidsmakers uit tientallen landen zijn deze week in Amsterdam om te praten over het klimaatbestendig maken van steden. En dan gaat het niet alleen om te veel water, weet Ovink. Ook de droogte is een groot probleem, ook hier hebben we langere periodes waarin het erg droog is. We hebben voldoende water nodig, maar niet te veel. Goed water is essentieel." 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Het water stond tot onze kuiten in de kelder'

 

`