Nederland

Wilders voert actie in Utrecht: Geen haatimams in Nederland

08 april 2015 11:03 Aangepast: 08 april 2015 11:10
Beeld © ANP

Geert Wilders en twee Tweede Kamerleden van zijn PVV willen morgen gaan demonstreren voor de deur van het gebouw in Utrecht waar de komende dagen een islamitische conferentie wordt gehouden.

Daar zou een aantal omstreden radicale moslims komen prediken. Met de demonstratie willen ze het signaal afgeven 'dat we geen haatimams in Nederland willen', zei Wilders tegen persbureau ANP.

ZIE OOK: Utrecht: Vinger aan de pols bij islamcongres

Wilders heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht gebeld en gezegd dat hij morgen samen met Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf naar de stad komt. De gemeente Utrecht geeft als commentaar dat 'iedereen mag demonstreren'. Over inzet van politie om een confrontatie te voorkomen, wil de gemeente niets zeggen.

De PVV heeft ook schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken. De partij vindt het 'absurd' dat er een visum is verstrekt aan 'islamitische voormannen die hebben bewezen terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zijn voor martelpraktijken'.

ZIE OOK: Wilders reikt prijs uit in VS voor Mohammed-cartoon

Wilders wil dat de visa alsnog worden ingetrokken. Ook dringt hij erop aan de stichting AlFitrah, die de conferentie organiseert, te ontbinden en de bijbehorende moskee te sluiten 'nu zij heeft bewezen terreurpredikers uit te nodigen'.

Ook de Kamerleden van de Groep Bontes/Van Klaveren hebben om opheldering gevraagd. Ze willen onder meer van de minister van Veiligheid en Justitie weten waarom er geen actie is ondernomen tegen de komst van de 'islamitische geweldspredikers'. Ook vragen ze hem hoe hij de 'aanhoudende komst' van deze predikers naar Nederland tegengaat en welke maatregelen hij zal nemen tegen organisaties die hen uitnodigen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`