Nederland

Prostituees protesteren tegen sluiting ramen Amsterdam

09 april 2015 19:56
Deelnemers aan de betoging in Amsterdam. Beeld © ANP

Een paar honderd prostituees en sympathisanten hebben vanavond in Amsterdam geprotesteerd tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente. Vanaf de Wallen trokken ze naar het stadhuis om burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan te bieden.

Veel sekswerkers droegen een masker om niet herkend te worden. Ze scandeerden 'Don't close our windows!' en droegen protestborden met zich mee met teksten als 'Stop de heksenjacht - wij worden niet verkracht!'.

Onder de noemer 'Project 1012' is de hoofdstad bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. 115 van de 500 bordelen zijn al dicht. Op de planning staat de sluiting van ruim 80 ramen rond de Oude Kerk.

ZIE OOK: 'Dit bordeel is zo veel beter voor sekswerkers'

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers die de protestmars organiseert, eist 'onmiddelijke opschorting van de geplande sluitingen'. Door de plannen pakt de gemeente juist werkplekken af, zeggen de prostituees.

"Sekswerk is een legaal beroep in Nederland'', zegt een woordvoerder. "Wij hebben ondersteuning nodig en willen serieus genomen worden door de politiek. In plaats daarvan worden we als paria's behandeld en weggedrukt uit het Wallengebied, zonder dat iemand ons naar onze mening vraagt.''

Ook is toezicht en handhaving veel eenvoudiger dan bij prostitutie die uit het zicht plaatsvindt, vinden de sekswerkers. "De meeste dames worden respectvol behandeld door de exploitanten in het gebied en hebben het naar hun zin'', zegt een Roemeense prostituee.

ZIE OOK: Minister ziet bordeelplan Amsterdam wel zitten

Burgemeester Van der Laan vindt dat al is gestreden. "Ik werk er erg hard aan om jullie werk professioneler te maken'', zei de burgemeester. "Op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pinbetalingen. Ook heeft de huidige coalitie besloten dat er minder geld wordt besteed aan het opkopen van raambordelen.''

Tijdens de demonstratie was een groot deel van de raambordelen op de Wallen onbezet. Op de ramen hing een briefje met de tekst: 'Van der Laan, je pikt mijn baan!'

RTL Nieuws / ANP
`