Heerlijk lenteweer

Het is lente! Dit moet je weten over rokjesdag

09 april 2015 21:13 Aangepast: 10 april 2015 08:14
Beeld © Getty Images

Het is zover: vandaag is het op veel plekken 22 graden en zonnig. Tijd voor rokjesdag! Maar wat is rokjesdag nou precies, wat moet je aan en is het niet vreselijk seksistisch? Vijf prangende vragen - en antwoorden - over de meest lenteachtige lentedag: rokjesdag!

1. Wat is rokjesdag?
Rokjesdag (ook wel in de Dikke Van Dale te vinden als bloesjesdag) is de eerste dag in het jaar dat vrouwen en masse besluiten om een (zomer)rok aan te doen (met daaronder blote benen, dus geen panty). De dag valt meestal in april, bij temperaturen rond de 20 graden, liefst met een niet te koude ochtend. Koude morgens zouden 'funest' zijn voor rokjesdag.

2. Waar komt de term vandaan?
De term bestaat al een tijd in het Nederlands. Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek is de term ooit ontstaan als vertaling vanuit het Engels: skirt day. Het woord is vooral bekend geworden dankzij schrijver en columnist Martin Bril, in 1996 in zijn column in Het Parool en later in de Volkskrant. In 2009 legt Bril uit wat rokjesdag zo bijzonder maakt: "Hoe weten alle vrouwen dat het rokjesdag wordt? Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt."

Thumbnail

Dat is inmiddels wel anders. De term is zo populair geworden dat media het deze tijd van het jaar nauwelijks ergens anders over hebben. Helaas zal nooit na te gaan zijn welke vrouwen door het 'rokjesdaggevoel' kiezen voor zomerse kleding - en welke vrouwen erover hebben gelezen of gehoord op tv. 

3. Is het niet seksistisch?
Volgens de zes jaar geleden overleden Bril heeft rokjesdag maar weinig met erotiek te maken - het ging hem vooral om de massaliteit, alsof er een geheime afspraak bestaat tussen vrouwen. Een beetje zoals met knikkeren: na een winter zonder het spel neemt als bij toverslag opeens half schoolgaand Nederland zijn of haar knikkerzak weer mee naar het plein. Biermerk Wieckse Witte speelde al eerder op dat gevoel in met een witbierreclame, waar de suggestie wordt gewekt dat de meisjes in zomerjurkjes afkomstig zijn uit de brouwerij van Wieckse.

4. Is het vandaag rokjesdag?
In ieder geval wordt het 20 graden of warmer, zegt weerman William Huizinga - en dus rokjesdag. Gisteren was dat nog net niet het geval. Maar een hogedrukgebied over ons land zorgt vandaag voor prachtig lenteweer. De weekenddagen erna zijn overigens weer ietsje minder, dus een rokjesweekend zit er niet in. Overigens is vrijdag volgens Bril geen goede dag voor rokjesdag, omdat het 'te makkelijk' zou zijn. "Rokjesdag moet een element van ontbering hebben, een koude ochtend en kippenvel. Vijf graden in de ochtendspits. Het lijkt wel alsof je gek bent. Maar je ziet gelukkig overal collega's", schreef hij daarover.

5. Welk rokje moet ik aan?
Voorwaarde is dat het zomers moet zijn en boven de knie. Een panty of maillot eronder is verboden. Een frêle zomerjurkje is ook algemeen geaccepteerd met rokjesdag. Dit jaar zijn onder andere vrolijke prints zoals bloemen (maar dan niet de tuttige standaardbloemen) helemaal hip. De rok met een A-lijn is dit jaar ook helemaal je van het. 

Bekijk het hele weerbericht:

ZIE OOK: Smeer je melkflessen weg

RTL Nieuws / Pieter Jansen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`