Nederland

Dit is wat gebeurt bij het knakken van je vingers

16 april 2015 10:56 Aangepast: 16 april 2015 22:54

Gaan je haren recht overeind staan als je knakkende vingers hoort? Onderzoekers van een Canadese universiteit hebben met een MRI-scanner het antwoord gevonden op de vraag wat er nou precies gebeurt in het vingergewricht waardoor je 'knak' hoort.

Het knakkende geluid houdt onderzoekers al lang bezig: in 1947 werd het eerste wetenschappelijke artikel erover gepubliceerd. De verklaring toen was dat een holte ontstaat als je de gewrichten uit elkaar trekt en dat zorgt voor het geluid.

In de jaren zeventig kwam een tweede theorie erbij: door het uiteentrekken van de gewrichten ontstaan er luchtbellen in het vocht om de gewrichten heen. De knak die je hoort zouden dan die bellen zijn die uiteenspatten. Vox.com maakte recent nog een filmpje gebaseerd op deze theorie.

ZIE OOK: Aandoenlijk: dove baby hoort voor het eerst zijn moeder

Beide theorieën waren gestoeld op röntgenfoto's, waarop je beweging slecht kan zien. Revalidatieonderzoekers van de universiteit in Alberta hebben nu een MRI-scanner gebruikt om betere afbeeldingen te kunnen maken.

Van een van de onderzoekers, niet toevallig zelf heel goed in het herhaaldelijk knakken van zijn vingers, werd een hand in de scanner gelegd. Met een buis werd aan zijn vinger getrokken tijdens het maken van de afbeeldingen.

Thumbnail

Gisteren publiceerden de onderzoekers hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Wat blijkt? De eerste theorie uit 1947 klopt. Op de beelden is duidelijk te zien dat een holte ontstaat in het vocht dat ervoor zorgt dat je gewrichten soepel bewegen. "Het lijkt een beetje op het vormen van een vacuüm", legt een van de onderzoekers uit. "Door het uiteentrekken van de gewrichten groeit de ruimte om de gewrichten, en er is niet genoeg vloeistof beschikbaar om die ruimte op te vullen. Daarom ontstaat er een holte. Dat gaat gepaard met het geluid."

Kan het kwaad?
Dé vraag is nu: kan het kwaad? Want ook daar lopen de theorieën al jaren uiteen. De krachten in de gewrichten tijdens het knakken zijn groot en in 1990 verscheen er één artikel waarin werd beweerd dat knakken slecht is voor de kracht in je hand.

Uit andere onderzoeken blijkt echter dat er geen langdurige schade ontstaat door het knakken. Zo won een professor in 2009 de IG Nobelprijs omdat hij, na waarschuwingen van zijn moeder tegen het knakken, zestig jaar lang een experiment uitvoerde. Zijn rechterhand hield hij al die jaren met rust, zijn linkerhand knakte hij regelmatig. Wat bleek? Geen verschil.

Het Canadese onderzoeksteam is van plan om met nog betere MRI-apparaten uit te zoeken of het ontstaan van de holtes nu wel of geen schade veroorzaakt. Mogelijk levert dat onderzoek ook meer informatie op over blessures aan vingers en andere gewrichten.

De onderzoeksopstelling:

Thumbnail

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`