Nederland

2200 mensen opgelicht door internetliefde

20 april 2015 08:18 Aangepast: 20 april 2015 08:33
Beeld © Thinkstock

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van datingfraude neemt toe. Honderden mensen hebben vorig jaar geld overgemaakt aan personen op wie ze via internet verliefd waren geworden.

Dat schrijft Trouw op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk. Van de 38.000 mensen die vorig jaar bij de helpdesk aanklopten had 10 procent te maken met datingfraude. Ruim 2200 mensen raakten daadwerkelijk geld kwijt.

ZIE OOK: Ware liefde: vriendin geeft doodzieke vriend (23) sprookjeshuwelijk

De oplichters spelen in op het gevoel van de ander door te 'spiegelen'. Als degene die zoekt naar een relatie meldt gescheiden te leven en drie kinderen te hebben, zal de oplichter met een soortgelijk verhaal komen. Als het contact is gelegd, komt het verzoek geld over te maken voor zaken als doktersbezoek en vliegtickets. In geld uitgedrukt was de schade vorig jaar 2,7 miljoen euro.

De Fraudehelpdesk vreest dat dit type fraude nog verder zal groeien, terwijl slachtoffers bijna nergens terecht kunnen voor hulp. De politie doet volgens de organisatie niets tegen datingfraude en zelf kan de helpdesk maar in beperkte mate steun bieden.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore