Nederland

Auschwitz-overlevende: Laat oud-SS'er rustig doodgaan

21 april 2015 12:10 Aangepast: 21 april 2015 14:50
Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Vandaag staat 'de boekhouder van Auschwitz' Oskar Gröning in Duitsland terecht. De oud-SS'er (93) pakte op het perron van Auschwitz de bagage van de gevangenen af. Auschwitz-overlevende Ernst Verduin (87) kan zich nog goed herinneren dat hij op dat beruchte perron aankwam.

"Wij kwamen uit Kamp Vught. Ik en mijn familieleden hadden dus nauwelijks iets bij ons", vertelt Verduin. "Wij waren al gewend aan de situatie dat we geen eigen spullen meer hadden. Het was ook het laatste waarmee we ons bezighielden: dat was van ondergeschikt belang. Het zijn maar wereldse spullen."

ZIE OOK: 'Mijn zus zei in Auschwitz: Ik hoop dat je snel dood bent'

Maar in de wagon waarin Verduin zat toen hij van Nederland naar Auschwitz werd vervoerd, had ongeveer de helft van de mensen nog veel bagage bij zich. "Die mensen maakten zich druk over wat er met hun spullen zou gebeuren, wat ze wel of niet mee zouden mogen nemen. Wij zeiden tegen hen: Mensen, waar maakt u zich nou druk om! U bent straks toch dood."

Verduin was zich heel bewust van de situatie waarin hij terecht zou komen in concentratiekamp Auschwitz. In Kamp Vugth had een SS'er hem verteld wat hun te wachten stond: de gaskamer. "Wij waren er volkomen van overtuigd dat we in Auschwitz dood zouden gaan. Maar er waren ook mensen in de wagon die dat niet geloofden. Ze konden het niet geloven, of ze wilden het niet geloven."

Thumbnail

Foto: Oud-SS'er Oskar Gröning arriveert in de rechtszaal

Dat oud-SS'er Oskar Gröning nu berecht wordt, vindt Verduin 'absurd'. Justitie verwijt Gröning dat hij bagage van Joden heeft opgeruimd en hun geld naar de SS-centrale in Berlijn stuurde. Gröning kan voor de rechter worden gebracht omdat de Duitse justitie sinds 2011 niet meer eist dat verdachten direct bij de moorden in nazikampen betrokken moeten zijn geweest. Het is voldoende dat zij ertoe hebben bijgedragen dat het moorden kon doorgaan.

Volgens het Duitse OM wist Gröning dat de gevangenen die op het perron arriveerden, direct na aankomst in de gaskamers zouden worden vermoord en heeft hij het naziregime economisch geholpen. Als Gröning schuldig wordt bevonden, kan hij een gevangenisstraf van minstens drie jaar krijgen.

Als het aan Ernst Verduin ligt, is deze rechtszaak helemaal niet nodig. "Ik vind dat dat niet past bij een rechtsstaat. Dan hadden ze dat eerder moeten doen. Dit is het paard achter de wagen spannen. Wat mij betreft hoeft de man niet alsnog de gevangenis in. Hij is 93, laat hem rustig doodgaan. Klaar uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore