Asielzoekers in Nederland

Extra screening asielzoekers? IND: Dat komt serieus vaak voor

05 december 2015 07:29 Aangepast: 05 december 2015 07:46
Beeld © ANP

Asielzoekers worden 'serieus vaak' extra gescreend omdat er 'zorgelijke signalen' zijn dat zij iets op hun kerfstok hebben. Het gaat dan om bijvoorbeeld oorlogsmisdaden of om iemand die een risico vormt voor de nationale veiligheid.

Dat zegt Rob van Lint, directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hij kan niet zeggen om hoeveel asielzoekers het precies gaat. "Elk getal dat ik noem gaat een eigen leven leiden, omdat er alle schakeringen tussen een verdachtmaking en een serieuze verdenking achter schuil gaan", zegt hij in de Volkskrant.

Zeer uiteenlopende signalen
Van Lint denkt dat de aantallen in 'dezelfde orde van grootte' vallen als vorig jaar. Toen waren er volgens de IND-directeur bij 170 mensen serieuze verdenkingen van oorlogsmisdaden. "Daarvan bleken er 50 inderdaad een oorlogsverleden te hebben, onder wie tien Syriërs.''

Volgens Van Lint kunnen allerlei zaken aanleiding zijn voor extra screening. "Het gaat om zeer uiteenlopende signalen, rijp en groen door elkaar.'' Wanneer een asielzoeker na screening verdacht lijkt te zijn, wordt dat door de IND gemeld bij de politie en de inlichtingendienst.

Logistieke problemen bij afhandeling
Van Lint geeft toe dat de afhandeling van asielprocedures momenteel spaak loopt door logistieke problemen. Daarom zijn de afgelopen weken zelfs uitzendkrachten, tolken en asieladvocaten naar huis gestuurd. De capaciteit van de IND wordt momenteel dus niet ten volle benut.

Er komen tienduizenden asielzoekers het land binnen. Maar bij de IND-aanmeldcentra worden te weinig mensen gebracht. Dat komt door de overvolle opvanglocaties, verspreid over het land. Van Lint: "Normaal kwamen asielzoekers aan in Ter Apel, en werden ze van daaruit verspreid over centra dicht bij de plaats waar de IND hen zou horen. Nu kan het voorkomen dat een asielzoeker ergens in Noord-Holland is ondergebracht. Dan is het natuurlijk onhandig om in Zevenaar de interviews te moeten doen."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Jihadverdachten vragen asiel aan in Ter Apel'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore