Geheime informatie MH17 naar buiten

Onderzoek naar laatste minuten passagiers MH17

22 april 2015 18:45 Aangepast: 23 april 2015 11:43

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken of er antwoord is te geven op de vraag wat inzittenden van vlucht MH17 hebben meegemaakt tijdens de crash. Dat laat de OVV weten aan RTL Nieuws.

De OVV zegt dat nabestaanden deze vraag hebben opgeworpen. De raad gaat nu kijken of, en in hoeverre het mogelijk is die vraag te beantwoorden.

ZIE OOK: Gevoelige informatie identificatieproces MH17 naar buiten in lezing

Of er ook echt een rapport gaat komen, is nog niet duidelijk. Dat komt omdat de Onderzoeksraad geen uitspraken wil doen op basis van aannames of speculaties. Als uit het onderzoek blijkt dat er niets met zekerheid is te zeggen, zal de raad daarom geen rapport uitbrengen.

Tijdens een lezing over het identificatieproces van de slachtoffers behandelde forensisch anatoom George Maat ook wat er gebeurd is in de laatste minuten. Hij noemde in zijn lezing enkele technische details over wat er met slachtoffers gebeurd zou kunnen zijn. Voorzitter Tjibbe Joustra heeft op een van de nabestaandenbijeenkomsten aangekondigd dat de Raad deze vraag zal onderzoeken.

De volledige verklaring van de OVV
"Na de ramp met vlucht MH17 en na de publicatie van het rapport van eerste bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is bij de nabestaanden de vraag gerezen wat de inzittenden van het vliegtuig bewust hebben meegekregen van de crash. De Onderzoeksraad heeft daarop besloten te bezien of deze vraag beantwoord kan worden. De Onderzoeksraad doet geen uitspraken die zijn gebaseerd op onzekere aannames en veronderstellingen. Afhankelijk van de bevindingen zal de Raad beoordelen of het onderzoek voldoende (feitelijke) informatie heeft opgeleverd om over te rapporteren."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore