Geheime informatie MH17 naar buiten

Dit is tijdens de lezing over MH17 verteld

22 april 2015 17:53 Aangepast: 23 april 2015 11:07
Beeld © AFP

Tijdens een voor allerlei geïnteresseerden toegankelijke lezing heeft een lid van het identificatieteam van de slachtoffers van de MH17-ramp details over het proces openbaar gemaakt. Lees hieronder een aantal dingen die professor George Maat tijdens dit college verteld heeft.

Onderstaande uitspraken kunnen schokkend zijn voor betrokkenen. Ze zijn gebaseerd op geluidsopnames die RTL Nieuws tijden de lezing heeft gemaakt.

ZIE OOK: Foto's en geheime informatie MH17-ramp naar buiten in lezing

Over het identificatieproces:

Maat beschreef, aan de hand van foto's, stap voor stap hoe het identificatieproces in zijn werk ging. Hij zei daarbij onder andere het volgende:

 • "Dit zijn vriescontainers, waar alle body bags in terechtkomen en bewaard worden." Hierbij werd een foto van de containers getoond.
 • "Dit zijn de weke delen, hier zie je wat van het spierstelsel, van de inhoud van de zak. Er zit blijkbaar nog iemand in de zak. En hier zie je wat hardere opnamen, waar je de botten wat beter kunt zien." Hierbij werden foto’s getoond van ct-scans van body bags met daarin menselijke resten.
 • "Ik laat expres zo veel mogelijk intacte lichamen voor jullie zien, om, ja, niet al te zeer het te zwaar te maken." Tijdens de lezing werden diverse foto’s getoond van verminkte lichamen en lichaamsdelen.
 • "Hier zie je dat er wel bijzonder weinig van deze persoon gevonden is". Hierbij werd een foto getoond van de binnenkant van een kist die is overgedragen aan nabestaanden, waar zeer weinig menselijke resten op te zien waren.
 • "En op de onderste twee zie je dat van een heupgewricht, namelijk de kop van het dijbeen, en die hebben we eigenlijk alleen maar opengezaagd om een swab doorheen te halen, maar wat zie je? Dat geeft dat mes ook aan, hier dat daar een wit lijntje door die kop loopt."

  Hierbij was een foto van een heupgewricht te zien. Vervolgens vroeg Maat aan de zaal of ze wisten wat dat witte lijntje betekent. Hij gaf zelf het goede antwoord. "Het is een groeischijf en epifysairschijf en dat betekent dat, ik heb verder niks van die persoon, maar ik weet toch alvast dat dit een kind is."

Over de toedracht van de aanslag:

 • "En er is dan ook, behalve het identificatiewerk wat onze ploegen doen, is er dus ook een ploeg die zich bezighoudt met het strafrechtelijk gedeelte om erachter te komen of er bewijsmateriaal verzameld kan worden om de schuldigen aan te wijzen en die te vervolgen. En een deel van dat bewijsmateriaal, ja, komt dan toch van onze tafels ook af omdat het vliegtuig is neergeschoten, niet omdat er een kogel doorheen geschoten is, zoals leken vaak denken, maar omdat er een raket naartoe geschoten is die er vlakbij ontploft is."
 • "Het gaat er helemaal niet om, om een vliegtuig te raken, het gaat er alleen maar om, om in de buurt iets zo heftig te laten ontploffen dat het vliegtuig onklaar wordt en dat dus naar beneden stort. En dat betekent dus eigenlijk ook dat iedereen nog in dat vliegtuig zit na die ontploffing. Dat je dus wel door die ontploffing hebt dat er allerlei metaaldeeltjes door het zwakke aluminium van de romp heen gaan en deels in de mensen terechtkomen, maar het is niet zo dat het vliegtuig daar uit elkaar valt, hoog in de lucht."
 • Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan RTL Nieuws weten dat het ontploffen van een raket nog onderdeel is van het lopend strafrechtelijk onderzoek, en dat het daardoor niet op deze uitspraken kan reageren.

Over de crash:

 • "En dat betekent ook dat het vliegtuig, ja dat komt dan, dat stort naar beneden toe, maar dat is dan eigenlijk een soort capsule waar ja, we toch van moeten aannemen dat eigenlijk iedereen erin zit. En daardoor wordt eigenlijk toch ook na een val van 10 kilometer, wordt eigenlijk wat er aan menselijk resten is, wordt best wel in de buurt van elkaar gevonden. Het is dus niet over vele kilometers verspreid."
 • Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat RTL Nieuws weten dat deze uitspraak niet klopt. Volgens het ministerie liggen de stoffelijke resten van de slachtoffers over vele kilometers verspreid. Volgens het ministerie is de opmerking over de capsule speculatie, en is dat nog onderdeel van het lopend strafrechtelijk onderzoek.

Over de zoekmissie:

 • "Nou, ik hoop dat het stopt. Maar de, er bestaat een plan om nog een keer te kijken, er was ook, een, oorspronkelijk het plan om het hele terrein, we hebben het hier over een, zo groot als de gemeente Utrecht, af te graven en te zeven. Wordt natuurlijk door iemand achter een bureau bedacht, maar daar hoor ik niks meer over. Hè, maar dus, ik denk wel, ja, de mensen verzinnen de gekste dingen, maar ik denk wel dat er zo langzamerhand nagedacht wordt, over zoals dat zo mooi heet, een exit-strategie. En dat moet ook, hoor. Dat moet echt. Het moet stoppen, maar ja."
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore