Geheime informatie MH17 naar buiten

Foto's en geheime informatie MH17-ramp naar buiten in lezing

22 april 2015 17:48 Aangepast: 23 april 2015 11:39
Beeld © ANP

Tijdens een lezing heeft een lid van het MH17-identificatieteam gevoelige informatie over de ramp naar buiten gebracht. Ook heeft hij foto's van verminkte lichamen en lichaamsdelen van slachtoffers laten zien. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. De lezing was voor iedereen toegankelijk en nabestaanden wisten van niets.

De lezing werd gegeven door forensisch anatoom George Maat. Hij maakt deel uit van het team dat op de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum de menselijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp identificeert. RTL Nieuws was bij de lezing aanwezig en heeft geluidsopnames gemaakt.

Facebookuitnodiging
De lezing werd door een studievereniging gezondheidswetenschappen georganiseerd. Op de Facebookpagina van de vereniging stond die aangekondigd als geschikt voor buitenstaanders: "aarzel dus niet om vrienden uit te nodigen die dit ook interessant vinden!" Tijdens de lezing, in een gebouw van de Universiteit Maastricht, waren ongeveer 150 toehoorders aanwezig, niet allemaal studenten gezondheidswetenschappen.

De onderzoeker legde stap voor stap uit hoe het identificatieproces van de slachtoffers van de ramp in zijn werk gaat. Hij gebruikte daarbij foto's van binnen de muren van de kazerne, die voor buitenstaanders strikt geheim zijn.

Verder liet hij foto's van menselijke resten zien. Ook werd een foto getoond van de binnenkant van een kist die is overgedragen aan nabestaanden, waar zeer weinig menselijke resten op te zien waren.

ZIE OOK: Dit is tijdens de omstreden lezing over MH17 verteld

Maat vertelde tijdens de lezing ook over zaken die onderdeel uitmaken van het lopende strafrechtelijk onderzoek naar de crash. Hij zei onder meer dat het vliegtuig door een raket is neergehaald, terwijl het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat dat nog onderdeel uitmaakt van het lopend onderzoek.

De leiding van het identificatieteam laat weten dat Maat wel toestemming had om lezingen te geven aan vakgenoten. Hij had echter geen toestemming om die te geven voor andere groepen. Daarnaast mocht hij ook geen uitspraken doen over zaken die buiten zijn vakgebied liggen of onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Nabestaanden zijn niet geïnformeerd over het gebruik van de foto's tijdens besloten lezingen.

'Tegen alle regels'
Hoogleraar zorgethiek Theo Boer van de Theologische Universiteit Kampen vindt dat allerlei regels overtreden worden door de lezing. "Onder vakgenoten onderling zou dit misschien nog kunnen, maar een min of meer openbare lezing over zulk gevoelig materiaal, dat kan niet. Dit gaat tegen alle regels over geheimhouding in. Er is geen noodsituatie, er is geen toestemming van de nabestaanden en hij is niet de aangewezen autoriteit om over dit soort zaken mededelingen te doen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Maat vertelde tijdens de lezing over de manier waarop het vliegtuig is neergestort, en gaf zijn mening over het zoeken naar de menselijke resten. Lees hier meer over wat Maat tijdens de lezing gezegd heeft.

ZIE OOK: Hoe heeft RTL Nieuws opnamen kunnen maken van de MH17-lezing?

Inmiddels heeft Maat in een verklaring laten weten dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat de bijeenkomst ook voor andere dan studenten medische en forensische wetenschappen toegankelijk was. Hij heeft de nabestaanden zijn excuses aangeboden. De nabestaanden zijn voor de uitzending en publicatie van RTL op de hoogte gebracht van de lezing en de excuses van Maat. Lees hier de complete reactie van professor Maat. Het identificatieteam laat weten dat de positie van Maat in het team op dit moment ter discussie staat.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore