Vuurwerkverkoop van start

Vuurwerk: wat zijn de regels?

31 december 2015 09:00 Aangepast: 31 december 2015 09:01
De eerste klanten komen hun vuurwerk ophalen in de Rijswijkse Vuurwerkhal. Beeld © ANP

Oudjaarsdag, de tijd voor vuurwerk. Dit jaar zijn de regels voor het afsteken strenger geworden. Wat mag nu wel en niet?

1. Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Je mag, net als vorig jaar, pas vuurwerk afsteken op oudjaarsdag om 18.00 uur, en dan moet het op 1 januari 02.00 uur ook echt afgelopen zijn. Ben je te vroeg, of ga je op nieuwjaarsdag te lang door, dan kun je een boete krijgen. Twee jaar geleden mocht je op de laatste dag van het jaar om 10:00 uur al knallen, maar dat mag niet meer.

2. En als je buiten die tijden vuurwerk afsteekt?
Wie buiten die tijden aan het knallen is, riskeert een boete van 100 euro. Kinderen tot 16 jaar krijgen geen boete, maar worden doorgestuurd naar bureau Halt.

3. Hoeveel vuurwerk mag je hebben?
Particulieren mogen maximaal 25 kilo - legaal - vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats

4. Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
Dat ligt eraan wat voor vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk. Nieuw dit jaar is dat je geen babypijltjes en Romeinse kaarsen mag kopen. Het kabinet besloot dit vuurwerk te verbieden omdat het risico op letsel te groot is.

5. Mag je overal knallen?
Nee, zeker niet. Het AD heeft onderzoek gedaan onder 281 gemeenten. In zeker 56 gemeenten worden vuurwerkvrije zones ingesteld. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 30 procent. Onder de 'nieuwkomers' zitten steden als Amersfoort, Groningen en Dordrecht. Bijna alle gemeenten die vorig jaar vuurwerkvrije zones hadden ingesteld, doen dat dit jaar weer. In veel gevallen worden de zones uitgebreid. Vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels wordt het afsteken van vuurwerk vaker verboden. Een enkele gemeente, zoals Zeist, verbiedt het afsteken van pijlen en knallers rond asielzoekerscentra, om vluchtelingen niet te laten schrikken. In Hilversum geldt een vuurwerkverbod voor het hele centrum. Hier de kaart waarop alle vuurwerkvrije zones staan.

6. Hoe herken je illegaal vuurwerk?
Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst 'geschikt voor particulier gebruik' en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.

7. En als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?
Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kunnen grote boetes krijgen, en in sommige gevallen zelfs een celstraf. Heb je bijvoorbeeld grote Flowerbeds met pijpen, Romeinse kaarsen, Shells (mortierbommen) of lawinepijlen, dan riskeer je een celstraf van meer dan 4 maanden. Als je zwaar vuurwerk levert aan jongeren onder de 18 jaar kun je uiteindelijk tot 20 maanden celstraf krijgen. Hier kun je alles nog even nalezen.

Woningeigenaren lopen overigens ook het risico de hypotheek kwijt te raken als blijkt dat ze illegaal vuurwerk in huis hebben. De politie waarschuwde vorig jaar dat het banken en hypotheekverstrekkers kan gaan tippen als er illegaal vuurwerk is gevonden in koopwoningen.

8. Hoe steek je veilig vuurwerk af?
Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en draag een vuurwerkbril. Experimenteer niet met vuurwerk en steek blindgangers niet opnieuw aan. Het lijkt nogal voor de hand te liggen, maar ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk. Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken is het vooral belangrijk dat je voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld niet teveel hebt gedronken. Enkele andere tips:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.
  • Zet vuurwerkpijlen in een fles en vul de fles tot de helft met zand of water, zodat deze niet omvalt.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.

Meer veiligheidstips bij Veiligheid.nl.

9. Ik heb vuurwerk over. Mag ik dit bewaren voor volgend jaar?
Ja, als het niet meer dan vijfentwintig kilo vuurwerk is en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Wil je ook op Facebook niets missen van RTL Nieuws? Like dan hier onze facebookpagina.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`