Ga naar de inhoud
Nederland

Stagiair gemeente Utrecht vervalste paspoorten

Beeld © ANP

Een stagiair bij de gemeente Utrecht wordt ervan verdacht dat hij 13 paspoorten heeft vervalst.

De verdachte, een 18-jarige jongen, zou de reisdocumenten hebben vervalst tussen oktober vorig jaar en januari dit jaar. Hij is geschorst en mag geen voet meer zetten in het Stadskantoor.

De zaak kwam aan het rollen nadat iemand had gemeld dat zijn paspoort ten onrechte was geblokkeerd. De man deed aangifte bij de politie, die hem naar de gemeente doorverwees. Het paspoort bleek door iemand anders dan de eigenaar als vermist te zijn opgegeven. Na een intern onderzoek kwam de paspoortfraude aan het licht.

ZIE OOK: Criminelen hebben echt paspoort op valse naam

Het bleek niet om één geval te gaan. De stagiair had 13 paspoorten als vermist opgegeven, waarna hij zelf de aanvraag en uitgifte had verzorgd van een vervangend exemplaar. Op het zogenoemde vermiste paspoort werden een andere pasfoto en persoonsgegevens gezet. Aan wie hij de vervalste paspoorten heeft doorgespeeld, is niet bekendgemaakt.

Maatregelen
De gemeente Utrecht heeft naar aanleiding van deze zaak extra maatregelen genomen. Er is nu een extra controle bij het aanvragen van een vervangend paspoort na vermissing. Ook is systeemblokkade ingesteld waardoor de aanvraag en uitgifte van het paspoort niet door dezelfde medewerker kunnen worden verricht.

Utrecht is in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te bekijken of de werkwijze en protocollen rondom de uitgifte van paspoorten moeten worden aangescherpt.