Akkoord Oekraïne

Daders ramp MH17 kunnen gewoon worden gestraft

01 mei 2015 16:31 Aangepast: 01 mei 2015 16:40
Beeld © AFP

De daders van de mogelijke aanslag op vlucht MH17 kunnen gewoon worden vervolgd. Dat blijkt uit een verklaring van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Er waren twijfels of vervolging wel kon, vanwege de amnestieregeling die was afgesproken voor handelingen in Oost-Oekraïne. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) had het comité om een garantie gevraagd dat de daders van de mogelijke aanslag niet vrijuit gaan. Premier Rutte zei eerder al dat volgens Oekraïne de amnestie niet voor MH17 geldt.

ZIE OOK: Kamer eist opheldering over amnestie in akkoord van Minsk

In zijn brief aan de Kamer wijst Koenders erop dat Rusland lid is van het Comité van Ministers van de Raad van Europa en dat de verklaring unaniem is opgesteld. Dat betekent dat Rusland ermee instemt. Koenders zei eerder al in de Kamer dat er wat hem betreft geen twijfel over is dat de amnestieregeling niet geldt voor de daders van de mogelijke aanslag.

In de verklaring staat: "Het Comité van Ministers is van mening dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 onder geen enkele omstandigheid van wat voor amnestie dan ook gebruik kunnen maken."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore