Honderden kinderen verwaarloosd

'Gezin sliep dagen in auto': dit zeggen scholen over verwaarloosde kinderen

03 mei 2015 18:15 Aangepast: 03 mei 2015 18:15
Beeld © Getty Images

De researchredactie vroeg basisscholen of zij leerlingen hebben die verwaarloosd worden. Lees hieronder een selectie uit de reacties op de rondgang.

De scholen melden de schrijnende gevallen bijna allemaal anoniem. Ze vinden het belangrijk dat er aandacht voor komt, maar zijn bang voor ruzie met ouders als ze hiermee naar buiten treden. Veel schoolbesturen vrezen voor de goede naam van de school.

ZIE OOK: Basisscholen: Honderden kinderen uitgehongerd en verwaarloosd in de les

  • "Een jongen bij ons op school loopt iedere ochtend 40 minuten. Ook in de winter. Vertrekt op tijd ivm het gladde weer om niet te laat te komen. Is daarom te vroeg op school. Wordt daarom eerder binnengehaald, heeft niet gegeten dus wordt een ontbijtje gegeven."
  • "Een gezin bleek uit hun huis te zijn gezet en sliep een aantal dagen in een auto voor de school. Zij hadden niets over om van te  leven. Om dit gezin een overnachting te geven heeft een hele dag werk gekost (van het kastje naar de muur) uiteindelijk een uithuisplaatsing van de kinderen voor een paar dagen, een hotel voor ouders bekostigd door personeel van de school, en uiteindelijk een Poolse vrijwilligers-instelling."
  • "Kinderen zeggen het soms gewoon: 'ik heb zo'n honger'. Ze hebben niks gegeten en hebben niks mee. En moeten overblijven zonder eten. Ze dragen een heel dun jasje in de winter. Te grote schoenen. Ze hebben rouwrandjes en ze ruiken uit hun monden."
  • "Deze kinderen zijn altijd ziek de dag van hun verjaardag. Trakteren kunnen ze namelijk al helemaal niet."
  • "Schoen zetten met Sinterklaas, doen we niet meer. Want kinderen hebben geen tweede paar schoenen."
  • "Gezin kreeg huis toegewezen. Ze hadden alleen geen kleding, handdoeken, beddengoed enzo. Ze sliepen op matrassen op de grond. Met andere leraren het hele huis ingericht. Dit kan je alleen niet blijven doen. Dit mag ook verder niemand weten."
  • "Sinds begin dit jaar krijgen 40 kinderen van school ontbijt en lunch. In een kamertje buiten het zicht van ouders en andere kinderen. Het is erg dat het moet, maar het is nodig. We willen het niet aan de grote klok hangen. Slecht voor de naam van de school."
  • "Het heeft ook te maken met verkeerde prioriteiten. Kinderen lopen wel met het nieuwste versie van GTA op het schoolplein, maar hebben niet te eten gekregen of lopen in schoen met gaten."
  • "Een jongen van 7 moet 's ochtends alleen naar school. Z'n moeder ligt nog in bed en zorgt niet voor eten of kleding. Moeder aangesproken, maar ziet het probleem niet."
  • "Deze kinderen krijgen om 10 uur vaak van andere kinderen wat of de leerkracht neemt wat extra boterhammen mee in zijn broodtrommel."

 

RTL Nieuws / Bart van den Berg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`