Honderden kinderen verwaarloosd

Basisscholen: Honderden kinderen uitgehongerd en verwaarloosd in de les

03 mei 2015 18:15 Aangepast: 04 mei 2015 13:43

Vele honderden kinderen komen 's ochtends uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen op school. Dat blijkt uit een rondgang van de researchredactie van RTL Nieuws langs basisscholen.

160 basisscholen melden in totaal 1100 gevallen van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee kregen als voldoende voeding, fatsoenlijke kleding en worden thuis niet gewassen of hun tanden gepoetst.

ZIE OOK: 'Gezin sliep dagen in auto': dit zeggen scholen over verwaarloosde kinderen

Het komt overal in Nederland voor, op dorpsscholen en op scholen in achterstandswijken en zowel in grote steden als buiten de randstad. Acht scholen geven aan meer dan twintig van deze schrijnende gevallen in de klas te hebben.

Volgens de scholen spelen in de gezinnen van deze kinderen meerdere problemen. De belangrijkste probelemen zijn armoede, scheidingen en GGZ-problematiek van de ouders. "Ouders verwachten dat de school het wel oplost. Ze stellen de verkeerde prioriteiten. Wel een nieuwe game, geen nieuwe schoenen of een ontbijt", schrijft een school in een reactie.

Anonieme reacties
De scholen melden de schrijnende gevallen bijna allemaal anoniem. Ze vinden het belangrijk dat er aandacht voor komt, maar zijn bang voor ruzie met ouders als ze hiermee naar buiten treden. Veel schoolbesturen vrezen voor de goede naam van de school.

55 scholen geven aan dat ze de kinderen zelf eten, drinken en zelfs kleding geven. Ook dit houden ze liever geheim omdat ouders dit vaak niet willen. Of om te voorkomen dat dit een aanzuigende werking heeft. Sommige leerkrachten nemen zelfs tijdelijk kinderen in huis of ze brengen ze onder in een hotel.

Engelse scholen geven miljoenen uit
Gisteren bleek dat Engelse scholen deze problemen ook hebben. Daar geven ze noodgedwongen meer dan 42 miljoen pond onderwijsgeld uit aan onder meer eten, drinken, kleding, douches voor verwaarloosde kinderen. 

Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland herkent de gevallen en vindt dat scholen dit eerder moeten melden bij hulpverleners. "3 procent van de meldingen van verwaarlozing bij het AMK komt van scholen, terwijl zij veel meer zien. Dat kan niet anders. Scholen vinden het vaak moeilijk om te handelen in dit soort gevallen. Een gesprek met ouders over dit soort dingen vinden ze moeilijk. Een melding doen bij het AMK is nog een stap verder."

Herken jij dit soort schrijnende verhalen? Dan komt onze researchredactie graag met je in contact. Mail naar nieuwsresearch@rtl.nl.

RTL Nieuws / Bart van den Berg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore