Dodenherdenking 2015

Bertus overleefde omdat hij tegelijk met Hitler jarig was

04 mei 2015 16:21 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Neven Dirk (links) en Rob Heij herdenken ieder jaar het oorlogsdrama dat hun vaders en oom overkwam. Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Drie broers in het verzet. Maar één overleefde het. Elk jaar herdenken Rob en Dirk Heij het drama dat hun vaders en oom is overkomen – ze zijn verraden door hun kameraad.

Het is 1943 als de broers Bertus, Leo en Kees Heij zien hoe hun landgenoten lijden onder de Duitse bezetting. Ze moeten iets doen, vinden ze, en sluiten zich aan bij de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters in Utrecht. "Ik vind het heel flink van mijn vader dat hij dat deed", vertelt Rob Heij, zoon van Leo. "Hij deed het, denk ik, voor het nageslacht: zodat zijn kinderen in een vrij land zouden opgroeien."

"Niemand had een schijn van kans"

Met hun andere kameraden uit het verzet delen de broers lief en leed en alle gevaren die erbij komen kijken. Totdat ze worden verraden door hun ‘vriend’ Joop. Hij opperde dat ze een distributiekantoor in Elst konden overvallen. "Ze liepen zo de hinderlaag in", zegt Dirk Heij, zoon van Bertus. "Niemand had een schijn van kans."

Niet te bevatten
Alle verzetshelden worden opgepakt. Zo ook de broers. Ze liepen, met bewapende Duitsers om hen heen, op de Waalsdorpervlakte naar hun dood. De Duitsers stonden klaar om ze te fusilleren. Als ze op een rij staan, hoort één van de drie broers zijn naam. Bertus mag naar voren komen. Domweg omdat hij op dezelfde dag jarig is als Hitler, 20 april, wordt hij gespaard. Bertus wordt naar een heropvoedingskamp gebracht, terwijl zijn vrienden en twee broers worden neergeschoten. "Dat is bijna niet voor te stellen", zegt zijn zoon. "Het is niet te bevatten."

"Het is niet te bevatten, je kunt het je bijna niet voorstellen"

Joop, de man die zijn vrienden verraadde, kreeg na de oorlog 15 jaar celstraf. "Mijn vader was boos. Meer dan boos. Hij heeft denk ik weleens met de gedachte gespeeld hem iets aan te doen – maar is tot de conclusie gekomen dat die man zijn hele leven verder moet met de gedachte dat hij zijn vrienden de dood in heeft gejaagd."

Trots
Ieder jaar gaan Rob en Dirk Heij naar de Waalsdorpervlakte, de plek waar hun oom en Robs vader de dood vonden. Dirk: "De verrader heeft zijn straf gehad, maar mijn vader kreeg er zijn broers niet mee terug. Hij heeft het hoofdstuk nooit helemaal af kunnen sluiten – al sprak hij er niet over."

En dat is voor Dirk een reden om ieder jaar weer op 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren, samen met zijn neef Rob die 'heel trots' is op zijn vader. "Ik had hem graag leren kennen." 

Bekijk hier de reportage met Rob en Dirk Heij:

 

RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore