Buitenland

Auto rijden? Smartwatch moet af

06 mei 2015 14:09 Aangepast: 06 september 2015 17:06
Een smartwatch van Samsung Beeld © EPA

Gaaf hoor, als je één van de gelukkigen bent met een smartwatch om je pols. Maar denk er wel om: doe 'm af als je achter het stuur stapt.

Wie het apparaat om zijn of haar pols houdt, riskeert een fikse boete. Dat meldt techblog Alwayswith, dat navraag deed bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

ZIE OOK: Apple Watch: waarom zou je er één willen? 

Volgens het ministerie valt de smartwatch onder Artikel 61a van het Reglement verkeersregels. Daar staat: "Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden."

Het begrip 'vasthouden' moet ruim worden genomen. Dus niet alleen in de hand houden is verboden, maar ook bijvoorbeeld klemmen tussen oor en schouder en het bevestigen van het apparaat aan je pols. Volgens het ministerie is het aan de rechter om een definitieve interpretatie van het wetsartikel te geven. Maar wie achter het stuur betrapt wordt met een smartwatch om, riskeert een boete van 230 euro, exclusief administratiekosten. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`