'Fuck de koning'-zaak

#Fuckdekoning massaal gedeeld, maar niet trending?

06 mei 2015 15:47 Aangepast: 06 mei 2015 17:23
Beeld © Screenshot Twitter

Activist Abulkasim wordt door het OM vervolgd omdat hij 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' heeft gezegd. Op Twitter wordt er zoveel over getweet dat #Fuckdekoning al trending had moeten zijn. Waarom is het dat dan niet?

Na navraag bij Twitter blijkt dat #Fuckdekoning nooit trending is geweest in Nederland. "Het had in theorie gekund, maar we hebben de hashtag al geblokkeerd voordat het een trending topic werd", vertelt Marloes van der Laan, communicatiemanager Twitter Benelux. 

ZIE OOK: De koning uitschelden: strafbaar of niet?

Het woord 'fuck' heeft geleid tot de blokkering, het gebruik daarvan is in strijd met de regels van Twitter. "'Fuck is wel toegestaan, maar niet als trending topic."

"Het is niet zo dat alle tweets met de hashtag worden verwijderd of gebruikers worden geschorst, maar #Fuckdekoning zal nooit trending worden", meldt Van der Laan.  

Op verzoek
Er komen bij Twitter weleens verzoeken binnen om tweets te verwijderen, van overheidsinstellingen bijvoorbeeld. "Als blijkt dat een tweet daadwerkelijk in strijd is met onze regels, dan gaan we er naar kijken. In theorie zouden we gebruikers kunnen schorsen."

Twitter blokkeert tweets niet proactief, alleen na melding. Van der Laan: "In dit geval kwam die melding intern van Twitter zelf, maar het had ook van buiten kunnen komen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore