Ga naar de inhoud
Rechtszaak 'nier te koop'

'Mijn nier aanbieden op Marktplaats, dat was stom van me'

De 40-jarige Marc heeft 'bij wijze van experiment' een van zijn nieren op Marktplaats aangeboden. Vandaag staat hij voor de rechter. Marc is er nu wel uit: hij had het beter niet kunnen doen.

Nee, hij is niet ziek. Heeft geen stoornis of andere aandoening. De 40-jarige Marc H. uit Amersfoort zette twee jaar geleden, 'als ware het een test', een van zijn nieren op Marktplaats. 'Gezonde nier aangeboden. Prijs: 50.000 euro', schreef hij bij de advertentie.

Zijn advocaat Claudia van Oort doet tegen RTL Nieuws het woord. Want als Marc zelf het woord doet, zou dat slecht zijn voor zijn zaak. Vandaag hoort hij welke straf hij kan krijgen voor zijn daad. Organen aanbieden is in ons land verboden vanuit de gedachte dat 'mensen met veel geld voorrang krijgen'.

'Interessant experiment'
Het was in juni 2013. Marc zat bij de huisarts en zag een foldertje liggen over orgaandonoren. Hij raakte nieuwsgierig. Naar hoe het zou zijn als hij zijn eigen orgaan via Marktplaats zou aanbieden. Waarom hij zijn nier koos? Omdat hij daar al eerder advertenties over had gezien, vertelt zijn advocaat Van Oort.

"Marc wilde niet echt van zijn nier af. Het was meer een soort experiment. Hij was benieuwd hoeveel mensen erop zouden reageren."

Op het spoor 
Maar er reageerde niemand. Nog voordat iemand een bod kon doen, kwam de politie de advertentie op het spoor. "Binnen een paar uur was de advertentie al door de politie verwijderd", vertelt de advocaat. "Die zit boven op dit soort advertenties."

Volgens Van Oort gebeurt het vaker dat mensen hun organen aanbieden. Bijvoorbeeld mensen die in geldnood zitten. Precieze cijfers zijn er niet. Meestal wordt er tussen de 50.000 en 80.000 euro voor gevraagd.

Bezoek van politie
Ook al was de advertentie nog dezelfde dag verwijderd, Marc kreeg pas een paar maanden later bezoek van de politie. En pas deze maand hoorde hij van de rechtszaak.

Het is de eerste keer dat iemand voor zoiets door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd. "Heel raar dat het nu pas tot een zaak komt", vindt de advocaat. Die eist vrijspraak omdat Marc 'geen criminele bedoelingen had' met zijn daad. "Ook al geeft het natuurlijk te denken dat je zoiets doet", zegt Van Oort.

Spijt
De rechter doet vandaag meteen uitspraak. Volgens de wet is de maximale straf één jaar gevangenis. Marc heeft volgens Van Oort wel zijn lesje geleerd: "Als hij het kon terugdraaien, had hij dit nooit gedaan."

Bron: RTL nieuws / Agnes de Goede