Nederland

Onderzoek: homo's mogen trouwen maar liever niet zoenen

11 mei 2015 05:55 Aangepast: 11 mei 2015 08:59

Trouwen vinden we met z'n allen prima, maar ruim een kwart van de Nederlanders ziet homo's en lesbiennes liever niet zoenen. Dat blijkt uit het rapport 'Wel trouwen, niet zoenen' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

28 procent van de Nederlanders heeft moeite met een zoenende homo of lesbienne. Zo'n 35 procent vindt zoenende homo's zelfs aanstootgevend.

ZIE OOK: Alle homo's op aarde aangeklaagd door God

Een ruime meerderheid is voor gelijke rechten, zoals het homohuwelijk, kinderen en adoptie. Nederland staat nog steeds in de top van landen met de meest positieve houding ten opzichte van homoseksuelen, maar we zijn wel wat gezakt. Dat komt omdat Spanje en Zweden toleranter zijn geworden.

Meer aandacht
"Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen'', zegt Tanja Ineke van belangenorganisatie voor homoseksuelen COC. Het COC pleit voor betere voorlichting op scholen. "Daartoe zou het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies'', vindt de organisatie. 

Volgens het COC is er op opleidingen voor leraren slechts 'zeer summier' aandacht voor het onderwerp.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`