Ga naar de inhoud
Nederland

Tijdlijn: Grolsch bestaat 400 jaar

De nummer één van de bierwereld heeft 43,50 britse pond over per aandeel voor de nummer twee

Vandaag precies 400 jaar geleden kocht Willem Neerfeldt een pand in Groenlo om een brouwerij te beginnen. Het bier dat toen werd gebrouwen, kennen we nog steeds: Grolsch. De bierbrouwerij uit 1615 is één van de oudste bedrijven van Nederland en is vandaag jarig.

De belangrijkste gebeurtenissen van de bierbrouwer op een rijtje:


Thumbnail

11 mei 1615:

De oprichting van Grolsch. Willem Neerfeldt zet zijn handtekening onder het koopcontract van een pand aan de Kevelderstraat in Grol (het latere Groenlo). Daar start hij een brouwerij. Eén van zijn brouwers is Peter Kuijper, die bekend staat als dé grondlegger van het Grolsch-bier.


Thumbnail

1676:

Peter Kuijper, die met de dochter van Neerfeldt trouwt, wordt gekozen tot Gildemeester. Als Kuijper in 1684 overlijdt, wordt de brouwerij voortgezet door zijn familie. 

1876: De vraag naar Grolsch blijft groeien en net buiten de stadswallen van Groenlo wordt een tweede brouwerij gebouwd. Beide brouwerijen dragen de naam 'De Klok'.

 


Thumbnail

1897:

De brouwerij wordt gekocht door Theo de Groen uit Utrecht. Hij introduceert ook de kenmerkende beugelfles: een halveliterfles met een porseleinen kop, een rubberen ring en een metalen beugel. Hoewel de kroonkurk steeds populairder wordt, houdt De Groen vast aan zijn beugelfles.

1922: De brouwerij van De Groen fuseert met De Enschedesche Bierbrouwerij die moeilijke tijden doormaakt. Zo ontstaat N.V. Bierbrouwerij 'De Klok' Enschede-Groenlo. De drie zonen van De Groen nemen de leiding over de brouwerijen.

1972: Grolsch exporteert al sinds 1946 bier, maar besluit nu echt werk te gaan maken van de export. Op dit moment (2015) wordt het biermerk in 70 landen verkocht.


Thumbnail

1995:

De bierbrouwerij krijgt het predicaat 'Koninklijk'. Deze eervolle onderscheiding is voor grote Nederlandse bedrijven die meer dan 100 jaar bestaan en een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied. De naam wordt veranderd van Grolsche Brouwerij N.V. naar Koninklijke Grolsch Brouwerij N.V..

13 mei 2000: De vuurwerkramp in Enschede beschadigt ook de brouwerij van Grolsch. Het pand van biermaker ligt maar 200 meter verwijderd van SE Fireworks en wordt noodgedwongen stilgelegd. Het kantoorpersoneel werkt tijdelijk vanaf de brouwerij in Groenlo. Na een halfjaar is de brouwerij weer vol in bedrijf.

2004: De brouwerijen in Enschede en Groenlo worden gesloten na de opening van een nieuwe brouwerij in Boekelo.

2008: Grolsch wordt overgenomen door SAB Miller. De Zuid-Afrikaanse brouwerij is één van de grootste brouwerijen ter wereld (rond de 135 brouwerijen).

11 mei 2015: Grolsch bestaat 400 jaar.

Bron: RTL Nieuws