Tonnen voor doofpotaffaires

Overheid besteedt tonnen aan doofpotten

11 mei 2015 15:01 Aangepast: 11 mei 2015 15:46
Beeld © ANP

De overheid geeft nog altijd tonnen uit om informatie voor burgers en media geheim te houden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z naar de kosten van doofpotaffaires en andere hoofdpijndossiers. De Nationale Ombudsman uitte hierover eerder zijn bezorgdheid.

RTL Z vroeg bij het verantwoordelijke ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) de kosten op die de landsadvocaat in rekening bracht in de jaren 2012, 2013 en 2014. De landsadvocaat wordt door het Rijk ingeschakeld als de eigen juristen het werk om wat voor reden dan ook niet aankunnen.

Uit de verstrekte overzichten blijkt dat de overheid in totaal in drie jaar tijd bijna 70 miljoen euro aan de landsadvocaat kwijt was. In 2012 ging het om een bedrag van 22,7 miljoen, in 2013 om 23,5 miljoen en in 2014 om 23 miljoen euro.

ZIE OOK: Teeven betaalde 96.000 euro voor dwarsbomen proefverlof Volkert van der G.

Grootverbruikers zijn de ministeries van Infrastructuur en Milieu (IenM) en Veiligheid en Justititie (VenJ). Het ministerie van IenM heeft te maken met relatief veel procedures wegens de aanleg van (spoor)wegen. Het ministerie van VenJ wijst op het grote aantal procedures als gevolg van asielverzoeken.

Daarnaast hebben ministeries hoofdpijndossiers en zaken die beoordeeld kunnen worden als doofpotten. Zo schakelde VenJ de landsadvocaat in in een procedure van de Roestige Spijker die pleit voor meer openbaarheid in de zogenoemde Demmink-zaak.

ZIE OOK: Ministerie geeft tonnen uit aan doofpot tipgever fiscus

Ten opzichte van de jaren 2009 en 2010 was de overheid wel minder kwijt aan de landsadvocaat. Uit een eerder verzoek van RTL bleek dat de betaalde bedragen in die jaren flink hoger waren.

De Nationale Ombudsman liet destijds weten bezorgd te zijn over de inzet van de landsadvocaat." Wat je regelmatig ziet is dat de overheid heel goede advocaten inhuurt, die veel kosten, en de burger het nakijken geven. De overheid moet op een gegeven moment met open vizier met de burger aan tafel zitten en kunnen zeggen: wat is nu redelijk? Excuses aanbieden, toelichting geven en niet afdekken, laat staan dat er een zware deksel op de doofpot gaat."

Het gaat in genoemde overzichten alleen om de kosten van de landsadvocaat: adviezen van andere externe adviseurs zijn niet meegerekend. Ook de kosten die gemoeid zijn met de inzet van interne juristen zijn niet meegenomen. Hoe hoog deze zijn, is niet bekend.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore