Nederland

Zzp’er blijkt slecht verzekerd

11 mei 2015 19:02 Aangepast: 06 september 2015 17:06

Zelfstandigen zonder personeel zijn slecht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid of overlijden. Wel hebben veel zzp’ers geld opzij gezet om tegenvallers op te vangen.

Dat blijkt uit een onderzoek door ZZP Barometer in opdracht van zelf.nl.

Arbeidsongeschiktheid
Vooral arbeidsongeschiktheidsverzekeringen scoren laag. Volgens het onderzoek zijn twee op de drie zzp’ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. ZZP Barometer gaat op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel uit van 941.000 zzp’ers in Nederland.

Veel zzp’ers niet zijn verzekerd omdat zij de premies te hoog vinden en te weinig kennis hebben van de mogelijkheden. “De hoge kosten en complexiteit van verzekeringsproducten zorgen ervoor dat de zzp’er deze producten niet afneemt”, aldus Jeroen Sakkers van ZZP Barometer.

Opvangen tegenvallers
Uit het onderzoek onder 649 zzp’ers blijkt dat ruim 44 procent van de zelfstandigen meer dan 20.000 euro opzij heeft gezet om tegenvallers op te vangen. Nog eens 23 procent heeft tussen de 5.000 en 20.000 euro apart gezet. Samen hebben zij 11,4 miljard euro gespaard. Bijna 22 procent heeft helemaal geen spaargeld opgebouwd. 

De grootste aanbieders van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn De Amersfoortse (marktaandeel 16,3 procent), Centraal Beheer (10,8 procent) en Delta Lloyd (9,6 procent).

Bekijk de reportage uit RTL Nieuws:

RTL Nieuws / Mathijs Smit
`