Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Minder concentratie dan goudvis door de smartphone

Beeld © Thinkstock

Het concentratievermogen van de mens is nog korter dan dat van een goudvis. Dat blijkt onder een onderzoek van Microsoft. De oorzaak? De obsessie voor de smartphone.

Microsoft wilde de invloed van smartphones en tablets meten op het dagelijks leven. Uit een studie uit 2000 bleek dat Canadezen een concentratiespanne hadden van 12 seconden. Dat aantal is nu gedaald naar 8 seconden, een seconde korter dan de aandachtspanne van een goudvis.

ZIE OOK: Hoe verslaafd ben jij aan je smartphone?

"Canadezen met een meer digitale levensstijl (diegenen die meer media consumeren, verschillende schermen tegelijkertijd gebruiken of actief zijn op sociale media) hebben moeite om zich te concentreren in een omgeving waar om langdurige aandacht gevraagd wordt", concluderen de onderzoekers

Een kortere concentratiespanne was niet de enige zorgwekkende conclusie. Volgens onderzoekers lijkt het gedrag van sommige ondervraagden op een verslaving. In totaal deden meer dan 2000 Canadezen mee aan het onderzoek.

Naar de smartphone grijpen
44 procent van de deelnemers tussen de 18 en 24 jaar zei moeite te hebben om gefocust te zijn bij klusjes en taken. 73 procent gaf aan voor het slapen gaan op hun telefoon te kijken. 77 procent gaf aan naar de smartphone te grijpen bij verveling en 79 procent gebruikt smartphones en tablets tijdens het tv-kijken. De ondervraagden boven de 65 jaar hadden hier overduidelijk minder last van. 

Bron: RTL Nieuws