Nieuws

Beste leraar Nederlands: 'Mijn vak is sexy'

16 mei 2015 14:48 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Screenshot uit één van de filmpjes van Arnoud Kuijpers. Beeld © Arnoud Kuijpers

Arnoud Kuijpers (27) is 'de grote winnaar': hij is de beste leraar Nederlands 2015. "Mijn vak is echt wel sexy."

Oké, hij is nog een jonkie. Net 27, pas drie jaar voor de klas. Maar toch is Arnoud, werkzaam op het Candea College in het Gelderse Duiven, verkozen tot leraar Nederlands 2015 in het radioprogramma De Taalstaat. "Ik denk veel na over onderwijs en over hoe ik ICT kan inzetten", vertelt hij aan RTL Nieuws. "En ik steek veel energie in mijn lessen."

Filmpjes
Arnoud staat bij collega's én leerlingen bekend als 'die leraar van die filmpjes'. Op zijn YouTube-kanaal sluist hij kijkers door de (soms ingewikkelde) wereld van werkwoordspelling, ontleden, formuleringsfouten of leesstrategieën. Zijn leerlingen, maar ook voor hem onbekende pubers uit heel Nederland, bekijken de filmpjes. Zijn collega's laten zijn virtuele uitleg zien in hun lessen. Arnoud lacht: "Mijn eigen leerlingen kijken het minst, denk ik. Die worden soms gek van mijn stem, joh! Daar moeten ze al bijna iedere dag naar luisteren."

Thumbnail

Arnoud Kuijpers in de studio van De Taalstaat.

Maar zijn leerlingen zijn wél heel trots op hun docent. 'Wow!', 'Kuijpers, de volgende stap is tafelheer bij De Wereld Draait Door', 'Mijn moeder zit ook te juichen!' en: 'Jaaa champagne!' Het is een greep uit de reacties in de groepswhatsapp van 'meneer Kuijpers' en zijn mentorleerlingen. "Ze gingen helemaal los. Zo leuk. Ik werd zelfs gebeld door één leerling die me feliciteerde. Dat had ik niet verwacht: het is natuurlijk een beetje eng om je docent te bellen."

Nuchter
Als Arnoud heel eerlijk is, slaat die titel 'nergens op', zegt hij met een nuchtere toon. "Ja, ik ben zéker trots, maar ben echt niet de enige docent Nederlands die deze titel verdient." Hij wil maar zeggen: iedere docent maakt mooi lesmateriaal, iedere docent kan met passie voor de klas staan. "Als je de actualiteit erbij pakt, het gesprek met leerlingen aangaat en ze laat verbazen, is Nederlands echt een sexy vak."

En vooral maandag, als meester Kuijpers een traktatie meeneemt om zijn overwinning te vieren. Want: hij heeft het óók aan zijn leerlingen te danken. "Die hebben zeker gestemd."

Een filmpje van Kuijpers dat hij maakte voor de verkiezing: 

RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff
`